Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Boj EU s islamisty jen živí džihádistickou hydru. A ČR může skončit před tribunálem, míní expert

Český strážce (vpravo) hlídá bezpečnost evropských instruktorů v misi EUTM v Mali. Foto: npor. M. Č., Armáda ČR
Český strážce (vpravo) hlídá bezpečnost evropských instruktorů v misi EUTM v Mali. Foto: npor. M. Č., Armáda ČR

Čím více proti nim zasahujeme, tím více se mobilizují, říká kritik evropské vojenské protiteroristické mise v africkém Mali, politolog Marc-Antoine Pérouse de Montclos. Vidí ji jako kontraproduktivní, a navíc přehlížející zločiny malijské armády. „Jsem přesvědčen, že to skončí jednoho dne u mezinárodního tribunálu. Francie i Česká republika se tam možná potkají,“ varuje v rozhovoru.

Existuje jen velmi málo témat, o kterých mezi politiky panuje tak silná shoda jako v případě nutnosti zapojení se do boje proti globálnímu islamistickému terorismu.

O českém angažmá v Mali se hovoří nejčastěji v pozitivech: česká armáda získává cenné zahraniční zkušenosti, práce zapojených vládních aktérů buduje prestiž v EU (ČR v uplynulém půlroce vedla vojenskou misi EUTM v Mali). Česká republika odmítla účast na západoevropském přístupu k migrační krizi, profiluje se ale jako bojovník v první linii ve válce proti islamistickým teroristům.

Generál Ridzák vloni 2020 jako velitel mise EUTM na slavnostním nástupu malijských spojařů. Foto: praporčík J. K., Armáda ČR

Je ale tato „válka proti globálnímu džihádu“ vedená v nekonečných písečných dálavách saharské pouště černobílá? Jaké jsou příčiny vzniku a prosperity islamistických hnutí v tomto regionu? A v jakém smyslu ohrožují Evropu? Je vojenské řešení to jediné možné a správné?

Odborník na džihádismus v subsaharské Africe, francouzský politolog Marc-Antoine Pérouse de Montclos, na základě svých dlouholetých výzkumů v terénu tvrdí, že Evropa v čele s Francií svým působením situaci v regionu naopak zhoršila a problém džihádismu se jí zdaleka řešit nedaří, spíše naopak.

Jak hodnotíte situaci v Mali a obecně v západním Sahelu osm let po zahájení západních vojensko-civilních intervencí?

Výsledek našeho působení je přinejmenším

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Rozhovory

Terorismus

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější