Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdyby byla média na Drahoše tvrdší, mohl se naučit argumentovat. Babiše ohrozí spíš D1 než Čapí hnízdo, říká sociolog

Sociolog Daniel Prokop. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Sociolog Daniel Prokop. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Jestli chtějí další strany omezit ANO na 25 až 30 procent, stačí proti němu mobilizovat, jak to dělají teď. Jestli ho chtějí porazit, musí nabídnout dlouhodobou alternativu, říká sociolog Daniel Prokop. Ve velkém rozhovoru mluví i o tom, co Miloši Zemanovi vyhrálo volby, proč levice v Česku propadá a jak exekuce ovlivňují volby.

Je to rok od prezidentských voleb. Jaké bylo hlavní téma, které je Miloši Zemanovi vyhrálo?

Povedlo se mu převést většinu témat do sporu běžných lidí a elit. V průzkumech pro ČT nám lidé říkali, že hlavní pozitivum Zemana je, že „reprezentuje běžného člověka“. To vytvořil převedením témat, jako je kouření v hospodách nebo držení zbraní. Neakcentoval, že zákaz kouření může mít negativní dopad například na venkovské komunity, ale že jde o věc, která je diktovaná někým z Prahy. To zaznívalo i u zbraní – že jde o výmysl EU.

Miloš Zeman tím, že má dar převést různá témata do podobného konfliktu, opět vzbudil u některých voličů pocit, že je zastánce lidí, jako jsou oni. Programová shoda s ním u voličů neexistuje. Jen malá část lidí, asi 11 procent, s ním souhlasila v prvním volebním období v hlavních programových bodech. No a co si budeme povídat, pomohla tomu i slabost a absence témat u Jiřího Drahoše.

Jaké byly zásadní okamžiky druhého kola?

Pokud pro liberálnější část veřejnosti z prezidentských voleb v roce 2013 vyplynulo nějaké poučení, tak že není možné nominovat člověka, který je sice optimální pro 30 procent populace, ale pro zbytek je naprosto nepřijatelný.

V roce 2018 bylo poučení, že není ideální vsázet všechno na jednoho protikandidáta a dovést ho v nějakém inkubátoru do druhého kola. Přijde mi, že to se stalo Jiřímu Drahošovi. Když zpětně sledujete, kolik absolvoval tvrdých rozhovorů o tom, co prosazuje v jednotlivých oblastech a jaké je pozadí jeho kampaně, bylo jich relativně málo. Kdyby k němu byla média tvrdší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější