Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Techtle mechtle v teplickém hotelu a Blatného vlastňák

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Úterními texty z Deníku N vás provází Ivan Adamovič.

Covidíme v dnešních zprávách o koronaviru

Jeden kolega dnes ve vnitroredakční komunikační platformě napsal, že toho vydrží opravdu hodně, ale ty přehmaty kolem koronaviru už i na něj začínají být trochu moc. Není divu. Co si myslet, když člověk čte o tom, jak ministr zdravotnictví poskytl nešťastnou komunikací náboje do zbraní dezinformátorů a odpíračů očkování. Ano, myslíme ten výrok, že na covid-19 zemře ve skutečnosti jen asi 30 % lidí figurujících ve statistikách. Dopady tohoto výroku rozebírá Jan Wirnitzer.

Petr Koubský pak ve svém článku dodává: „Je to opačně, než tvrdí ministr Blatný. Nevykazujeme příliš mnoho úmrtí na covid, ale příliš málo – realita je horší.“ Ministr ve svém výroku zahrnul pouze lidi, kteří zemřeli přímo na covid-19, ale nezohlednil dalších 64% případů, kdy jim covid-19 přitížil v kombinaci s jinou chorobou. Počet nadúmrtí, smrtí navíc oproti jiným rokům je v případě loňska naprosto evidentní. A Česko patří mezi země, které počet úmrtí na covid spíše podhodnocují.

Není pak divu, že se od Blatného ministerstva odvrací jeden expert za druhým.

Ve frašku se také proměnil velký objev Čechů, že z jedné lahvičky s vakcínou proti covidu-19 je při opatrnosti a s vhodnou jehlou možné natáhnout ne deklarovaných pět, ale šest dávek séra. Firma Pfizer na tento objev reagovala tím, že smluvním zemím začala dodávat lahviček méně, protože smlouva je uzavřena na dávky, a ne na počet ampulí. Navíc se teď ukazuje, že ne vždy se šestá dávka podaří natáhnout, takže ve výsledku získají odběratelé za stanovené peníze dávek méně, píšou Markéta Boubínová a Prokop Vodrážka.

Za sekundární „oběti“ covidu můžeme pokládat i veřejné činitele, kteří nedbali na pravidla a porušili nařízení, která přitom po občanech požadují. Je logické, že je to stálo funkci či místo. Tentokrát byla rozbuškou ilegální oslava narozenin Petra Bendy v teplickém hotelu, jíž se zúčastnili také politici a sportovci. Jedním z nich byl vedoucí Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Podle Davida Janeczka by však měl odstoupit spíše kvůli svým přešlapům na této pozici.

Po poslanci Hniličkovi se řeší i případ ředitele krajské policie Vladislava Husáka. Proč by měl ze své funkce odstoupit, vysvětluje Lukáš Prchal. Dovětek k tomu napsal jeden uživatel Facebooku: „Mimořádně vtipný je, že velitel zásahu na ,ilegálním´ Czechteku 2005 Vladislav Husák byl dnes odvolán za účast na ilegálním večírku.“

Bára Janáková hovořila s poslancem SPD Zdeňkem Podalem, jemuž koronavirus tvrdě zasáhl rodinu. Proto nesouhlasí s názorem lídra hnutí Tomia Okamury, že je třeba očkovat jen staré a nemocné. Poslanec se vyjádřil i k chování sněmovního rváče Lubomíra Volného. Podle něj nejednal Volný v hněvu, ale má své výroky a chování chladně vykalkulované, aby získal podporu určitých voličských skupin.

Naopak v jistém smyslu pozitivně ovlivnil covid život třicetileté herečce Sarah Haváčové. Za jarního lockdownu podnikla pouť do portugalské Fátimy a po návratu se rozhodla pro práci ošetřovatelky u boromejek. Renata Kalenská s herečkou hovořila o pouti i o umírání.

Témata bez roušky

Premiér v listopadu řekl, že zvažuje odložení jaderného tendru na dostavbu Dukovan. Nyní na něj naléhají podnikatelé a odboráři, aby tendr neodkládal a stihl jej vypsat ještě před podzimními volbami, píše Lukáš Prchal. Odložení tendru by mohlo ovlivnit energetickou bezpečnost republiky.

Jana Ciglerová nepřestává sledovat Donalda Trumpa ani po prezidentských volbách. Zajímá se, co dělá odstoupivší prezident. Zatímco jeho žena Melania s úlevou odložila elegantní kostýmky a lodičky na jehlách, Trump se přestěhoval na Floridu, užívá si golfu, založil „Kancelář bývalého prezidenta“.

Tomáš Vasilko píše o obchodních problémech doprovázejících brexit. Zasahují i jednotlivé domácnosti. Britové, kteří si objednávají zboží z kontinentu, jsou náhle zaskočeni drahým poštovným a celními poplatky. Zákazníci proto zboží častěji vracejí, což představuje problém pro obchodníky.

Pavel Polák se byl podívat, jak probíhají přípravy na očkování v sousedním Německu. „Byla to hodně sportovní výzva,“ říká městský úředník Carsten Michel, který dostal za úkol očkovací centrum v Osnabrücku. A tak centrum vybudoval ve sportovní hale.

Dočkáme se knih a divadelních her napsaných umělou inteligencí? Podle literárního historika Karla Pioreckého, který se na tuto oblast zaměřuje, jsme zatím svědky prvních krůčků. S literární tvorbou zatím do značné míry vypomáhá člověk. Už jen tím, že se stroje učí psát právě na základě textů od lidí. Je možné, že dřív tu bude robot-básník než robot-romanopisec. Vygenerovaná poezie zatím zní docela slibně.

Co bude v tisku?

V zítřejším papírovém vydání Deníku N najdete:

– Nemocnice ruší seniorům očkování kvůli nedostatku vakcín
– Babišovi na Facebooku od podzimu ubývají lajky
– Jak očkují Němci? Čtyři týdny a hotovo
– Smrt trvá trochu déle, není to jako lusknutí, říká herečka pomáhající na covidovém oddělení
– Tohle se může stát jenom… kdekoliv na světě, říká Čech ze Silicon Valley
– Protestovat proti opatřením je úplně tupé, říká zpěvák Petr Janda
– Budou psát roboti poezii v češtině?
– Jubileum muže, jehož kancelář byla za hokejovou brankou

Sbližme se

Výběr zpráv opět nebyl nijak povzbuzující. Pojďme si tedy pozvednout ducha citátem z článku Karla Čapka, který vydal den po vzniku Československa, a zkusme zítra udělat alespoň jednu věc k jeho naplnění:

„Použijte této doby k sblížení. Odstraňte hranice tříd, stran a názorů, nikoli abyste hledali kompromis, nýbrž abyste hledali a našli vzájemné bratrství. Dnes, nebo nikdy musíte dojíti k národní solidaritě a jednotě. Vší silou, s nejupřímnějším srdcem hleďte se sblížiti.“

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější