Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nakonec vám zbyde jen reputace.“ Ptali jsme se odborníků, proč se rozešli s ministerstvem zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Jan Blatný s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Foto: ČTK
Ministr zdravotnictví Jan Blatný s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Foto: ČTK

Za méně než 24 hodin opustily resort zdravotnictví dvě důležité postavy: z funkce národního koordinátora pro očkování odstoupil Zdeněk Blahuta, nedlouho poté pak po dohodě s ministrem Janem Blatným (za ANO) skončil náměstek pro léčebnou péči Aleksi Šedo. Oba se tak připojili k řadě expertů, kteří se od podzimu s resortem rozešli. Co jim vadilo a proč se rozhodli skončit?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Jsem strašně rád, že to už mám za sebou,“ okomentoval svůj odchod z funkce Národní koordinátor očkování Zdeněk Blahuta. Ačkoliv měl podle svých slov řídit „největší logistickou akci v dějinách českého zdravotnictví“, opakovaně si stěžoval, že do médií hovořit nesmí.

Jeho nespokojenost tak byla znát už v předchozích týdnech. Ministr Blatný nicméně oznámil, že důvodem Blahutova odchodu jsou i jeho zdravotní problémy.

Na dotaz redaktorky Deníku N, zda je zdůvodnění jeho odchodu zdravotními důvody pouze zástupné, odpověděl Blahuta v SMS: „Chytré děvče.“ Dále už svůj odchod komentovat nechtěl. V rozhovoru pro iRozhlas však naznačoval, že byl nespokojený s tím, jak je očkování řízeno.

V úterý ráno pak ministerstvo zdravotnictví oznámilo odchod náměstka pro léčebnou péči Aleksiho Šeda. Ten Deníku N řekl, že odchod

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější