Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šlapete po náhrobcích Židů, dozví se Pražané i turisté. Na temný původ dlažby má upozornit cedule

Ulice Na Příkopě, která je částečně vydlážděna náhrobky ze zničených židovských hřbitovů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ulice Na Příkopě, která je částečně vydlážděna náhrobky ze zničených židovských hřbitovů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Málokdo tuší, že jedna z nejfrekventovanějších pražských ulic Na Příkopě je dlážděna nespravedlností a dědictvím nacismu a komunismu. Postranní pruh ulice je vyskládán z náhrobních kamenů ze zničených židovských hřbitovů. Naposledy na původ nenápadných „kočičích hlav“ upozornila britská BBC.

Scénář bývá podobný: pražští politici se sem tam o problému zmíní a oznámí, že jde o křivdu, kterou je třeba napravit. Pak ale nastane ticho a řešení se neobjeví. Na situaci v minulosti opakovaně upozorňovalo i izraelské velvyslanectví v Praze.

„Tento stav je bohužel smutným pozůstatkem dob minulých. Izraelské velvyslanectví se v minulosti neoficiálně dotazovalo, zda je možné v tomto směru nějakým způsobem učinit nápravu, nicméně proces je komplikovaný a není v silách velvyslanectví v tomto směru konat,“ říká mluvčí ambasády Mahulena Červená.

Dekády neřešený problém chce zvednout nové vedení Prahy i městské části Praha 1. „Všichni se shodujeme, že hrubě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější