Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Opozice si může díky Čechům v zahraničí sáhnout na další mandát. Hlasy z ciziny spadnou do Ústeckého kraje

Svobodné a spravedlivé volby jsou nezbytnou podmínkou pro fungování demokracie, rozhodně však ne podmínkou dostačující. Foto: ČTK
Svobodné a spravedlivé volby jsou nezbytnou podmínkou pro fungování demokracie, rozhodně však ne podmínkou dostačující. Foto: ČTK

Hlasy Čechů volících v cizině už v minulosti několikrát rozhodly o zisku poslaneckého mandátu. Může k tomu dojít i letos. Zahraniční hlasování se bude počítat do Ústeckého kraje, který je baštou levice a hnutí ANO.

Čechů volících v letošních sněmovních volbách ze zahraničí jako již tradičně nebude moc. Vláda totiž nesplnila svůj závazek z programového prohlášení, že prosadí možnost korespondenční volby. V zahraničí tak budou lidé moci volit pouze na zvláštních místech, typicky na ambasádách.

V posledních dvou volbách v letech 2013 a 2017 odvolilo v cizině deset a půl tisíce voličů, počet srovnatelný s množstvím obyvatel města Litomyšl. Z celkového počtu odevzdaných hlasů jde pouze o malý zlomek. V posledních sněmovních volbách před čtyřmi lety totiž celkem odvolilo přes pět milionů občanů.

I tak ale může oněch zhruba deset tisíc hlasů volby ovlivnit. Český volební systém totiž hlasy na poslanecká křesla převádí ve 14 volebních obvodech. Pokud chcete do Sněmovny, musíte celostátně získat alespoň pět procent hlasů. Počet mandátů se ale rozděluje v jednotlivých krajích podle toho, jak dobře si uskupení vede v konkrétním regionu.

V letošních volbách se budou zahraniční hlasy započítávat do Ústeckého kraje. Rozhodl o tom los Státní volební komise. Ústecko je co do počtu rozdělovaných mandátů středně velký region, minule jich bylo třináct. Navíc v tomto kraji volby provází nižší zájem voličů, hlasy ze zahraničí tak zde mohou výsledek skutečně ovlivnit. Byť větší význam má společný postup opozice.

„Je potřeba si uvědomit, že hlasy ze zahraničí budou v Ústeckém kraji tvořit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější