Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Až se Metnar uzdraví.“ Vláda armádě 10 miliard nevrátila, náměstkyně přišla s návrhem zbytečně

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Na pondělním online zasedání vlády byla přítomna i náměstkyně ministra obrany Blanka Cupáková. Zastupovala svého šéfa Lubomíra Metnara (za ANO), který marodí s koronavirem. Cupáková byla připravena předložit návrh na vrácení deseti miliard, které obraně odebrali při schvalování státního rozpočtu ve prospěch vládní rezervy. Nebyl ale zájem.

Nejdříve ministr obrany Lubomír Metnar tvrdil, že armáda bude mít deset miliard korun zpátky 4. ledna. Když ministerstvo obrany připravilo příslušný návrh, prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO), že „nemáme ještě přesně ta čísla“. Poté návrh údajně nebyl „procesně správně připraven“ na ministerstvu financí.

A nyní návrat deseti miliard, s nimiž počítají plány na budování obranných schopností Česka, uvázl na další překážce: nemoci ministra obrany Metnara. Ten má koronavirus a kvůli nemoci se nemohl dnešního jednání vlády zúčastnit.

Ještě ráno mluvčí resortu obrany Jan Pejšek Deníku N řekl, že to, zda zdravotní stav dovolí ministrovi Metnarovi zúčastnit se jednání vlády, se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější