Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Česku roste nová síť jen pro zvané. Clubhouse sází na hlas, pravidla a exkluzivitu

Do Česka se dostala sociální síť Clubhouse. Foto: ČTK
Do Česka se dostala sociální síť Clubhouse. Foto: ČTK

Vlivné osobnosti sociálních sítí se začaly shlukovat v exkluzivním klubu. Musíte mít pozvánku, telefon či tablet od Apple a ideálně i co říct. To poslední však není podmínkou. Z USA k nám přišla aplikace Clubhouse, která přenáší plné konferenční sály do telefonu. Její funkce tak zaujaly, že už je chtějí okopírovat velké firmy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jestli pandemie covidu-19 něco skutečně zmrazila, je to konání konferencí. Přeplněné sály s inspirativními řečníky a desítkami až stovkami posluchačů se v dnešním světě do protiepidemických pravidel nevejdou.

Akce se sice přesunuly na internet. Kdo ale miloval celodenní přebíhání mezi několika paralelně běžícími panely, zvedání ruky s otázkou a seznamování nad chlebíčky v bufetu, pocítil ztrátu. Sociální síti Clubhouse se až na získávání kontaktů nad jídlem a v uličkách mezi konferenčními sály daří tuto atmosféru skvěle navozovat.

Představte si podcast, který posloucháte živě a kde se kdykoliv můžete přihlásit s otázkou. Moderátor vás vytáhne na pódium a dá vám možnost zapojit se do diskuse. Žádný text. Žádné smajlíky a obrázky. Jen vy, váš hlas a názor. A protože na rozdíl od videokonferencí chybí obraz, můžete inspirovat stovky lidí v tričku se skvrnou od večeře.

Aplikace pracuje na tom principu, že si kdokoliv může

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sociální sítě

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější