Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Blatný tvrdil, že „na covid-19“ zemře jen 30 procent lidí ze statistik. Odpůrci očkování jsou nadšení, ministr chybu nevidí

Ministr zdravotnictví Jan Blatný při očkování proti covidu-19. Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Ministr zdravotnictví Jan Blatný při očkování proti covidu-19. Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Už několikátá komunikační chyba ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) spustila nevídanou věc: šéf resortu, který zodpovídá za očkování obyvatelstva, poskytl cennou munici konspiračním webům, extremistickým skupinám i kremelské propagandě v Česku. Tedy celé scéně, která postup vlády včetně očkování zpochybňuje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Web AC24, ruský vládní server Sputnik a hnutí Slušní lidé dlouhodobě spojuje kritický pohled na Západ, krom jiného i v tom, jak čelí koronavirové epidemii. Po víkendu mají (a nejen ony) nového společného hrdinu – ministra zdravotnictví Jana Blatného.

„Potvrzeno! Blatný přiznal, že přímo na covid-19 zemřela jen třetina z oficiálně vykázaných obětí, a i tak je to přehnané,“ hlásal první web.

„Na covid-19 skutečně zemře pouze třetina hlášených obětí, potvrdil ministr,“ napsal druhý.

„Náš předseda měl pravdu. Tohle bude mít velké následky,“ pochvalovali si Slušní lidé, před časem zařazení ministerstvem vnitra na seznam extremistických organizací.

Ve všech třech případech šlo o reakci na ministrův televizní výrok z konce minulého týdne. „Z těch, kteří jsou v Česku ve statistikách úmrtí s covidem-19, zemřelo v přímé souvislosti s tímto onemocněním 30 procent. U 10 procent souvislost nebyla prokázána a u 60 procent je možná nebo pravděpodobná,“ řekl ministr televizi Nova. Výrok pak přejal například i portál iDnes a další média.

Blatný tak navázal na své předchozí vyjádření, že každý, „kdo zemře i na autonehodu a má covid-19“, je vykázaný jako pacient, který zemřel na covid-19.

Ministr zdravotnictví poslední týdny pracuje na budování obrazu, že si česká vláda v řešení covidové pandemie počíná správně – odborníci i data ale ukazují, že to není pravda. Když se Česko ve statistikách zemřelých na milion obyvatel ocitlo na předních příčkách, přišel ministr s tvrzením, že Češi jen příliš

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější