Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Robot se narodil před sto lety v Říční ulici 11. Svět slaví výročí premiéry dramatu R.U.R.

Stoleté výročí robota připomíná antologie, kterou vydalo nakladatelství Argo. Repro: Deník N
Stoleté výročí robota připomíná antologie, kterou vydalo nakladatelství Argo. Repro: Deník N

Právě před sto lety proběhla v Národním divadle v Praze oficiální světová premiéra Čapkova dramatu R.U.R, díky němuž zná celý svět slovo robot. Na počátku byla tlačenice v tramvaji, americká pásová výroba a útlé nožky sokolek.

Koncem června roku 1920 se Karel Čapek zúčastnil sokolského sletu na Letné. Tato akce předvedla kolektivní cvičení tisíců žen a mužů, kteří se pohybovali unisono podle pokynů a hudby. U cvičení žen obdivoval novinář-spisovatel jejich ladnost, zejména se rozplýval nad „lehýnkým krokem“ desetitisíců „útlounkých nožek“. Zcela jiný dojem zanechali cvičící muži: „Dojem je nepoměrně příznivější a mechaničtější; jedinec mizí ještě více pod tíhou masy, ale nestává se hračkou; připomíná vojáka.“

Těžko se takový zážitek nemohl nepřepsat do stránek vznikajícího R.U.R. Šiky pochodujících cvičenců připomenou roboty valící se k baště posledních zástupců lidské rasy. Čapek své drama dokončil koncem roku 1920. Tento rok je také uveden na prvním knižním vydání, ale s prodejem se čekalo až na divadelní premiéru v lednu následujícího roku.

S premiérou to bylo ovšem trochu zamotané. Bylo domluveno, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější