Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Za osvobození Navalného vyšlo do ulic v celém Rusku přes sto tisíc lidí. V Moskvě došlo k tvrdým střetům

Lidé včera po celém Rusku protestovali proti věznění Alexeje Navalného. Foto: Jevgenija Novoženinová, Reuters
Lidé včera po celém Rusku protestovali proti věznění Alexeje Navalného. Foto: Jevgenija Novoženinová, Reuters

Nejvíce protestujících přišlo na demonstrace v Moskvě a Petrohradě. Tady také došlo k nejtvrdším srážkám s policií a nejvíce lidí bylo zadrženo. Včetně manželky muže, kvůli kterému se akce konaly – Juliji Navalné.

Na moskevském Cvětném bulváru je více novinářů než demonstrantů. Vůbec nejpočetnější skupinou jsou policisté. Je šest hodin večer moskevského času a většina účastníků demonstrace svolané příznivci opozičního lídra Alexeje Navalného, který je nyní ve vězení, se už rozešla. Vyjádřili to, co chtěli – nesouhlas se zatčením politika –, a aniž by se střetli s ochránci veřejného pořádku, opustili centrum metropole.

V Moskvě na Trubném náměstí policie rozhání zbytky protestujících. Zdroj: MNKhMedia, Twitter

Kolem druhé hodiny odpoledne se na Puškinově náměstí v Moskvě dokázalo sejít asi 40 tisíc lidí. Policisté je vytrvale upozorňovali, že akce není povolená, policie některé z nich zatýkala a odváděla do přistavených antonů. Většina z nich byla ale posléze propuštěna. K večeru mohla opustit policejní stanici i Julija Navalnaja.

Celkem bylo po celém Rusku zatčeno k dnešnímu večeru asi 1800 osob. Podle odhadů se protestních akcí zúčastnilo v několika desítkách měst a obcí 110 až 150 tisíc lidí. Řada organizátorů akcí a aktivistů byla zatčena už včera. Mnozí studenti a školáci byli varováni, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Alexej Navalnyj

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější