Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brexit natvrdo: co všechno se stane, pokud Británie opravdu opustí EU chaoticky

Angličtí rybáři demonstruji za opuštění Evropské unie a proti brexitové smlouvě vyjednané premiérkou Mayovou. Hastings, 8 dubna 2018. Foto: Peter Nicholls, Reuters
Angličtí rybáři demonstruji za opuštění Evropské unie a proti brexitové smlouvě vyjednané premiérkou Mayovou. Hastings, 8 dubna 2018. Foto: Peter Nicholls, Reuters

Tvrdý brexit je v těchto hodinách nejpravděpodobnější variantou vývoje členství Velké Británie v Evropské unii. Slovo tvrdý má vyjádřit očekávaný náraz v noci z 29. na 30. března. Na realitu, která nebude opředena sítí smluv a dohod a která, aspoň na začátku, přinese chaos.

Tvrdý brexit… Co to vlastně je? Jedná se o výraz, kterým se začala označovat varianta odchodu Velké Británie z Evropské unie sice podle pravidel EU, tedy po uplynutí lhůty dané Smlouvou o EU, v tomto případě v noci z 29. na 30. března letošního roku, ale bez dojednání dohod, které by řešily problémy s takovou zásadní změnou spojené (což by byl měkký brexit).

Británie stále ještě je (už 46 let, od roku 1973) členskou zemí Evropské unie. Z toho vyplývá, že je členem jejího jednotného trhu a celní unie. Je tedy (dobrovolně) vázána jejich pravidly. Musí respektovat práva občanů jiných zemí EU žít a pracovat v Británii, aplikovat pravidla obchodu jak s členskými státy, tak i s těmi mimo Unii.

Musí respektovat rozsudky Soudního dvora Evropské unie. A musí se podílet na plnění evropského rozpočtu. Toho všeho se království, přesněji řečeno zastánci odchodu z Unie, hodlají zbavit. Chtějí ušetřit a řídit věci po svém.

Naopak země není a nikdy nebyla členem dalších součástí dnešní EU: Schengenské dohody (rušící kontroly na vnitřních hranicích) a eurozóny.

Tvrdý brexit pro Českou republiku…

Na chaotický tvrdý brexit se chystá i Česká republika. Podle premiéra Andreje Babiše je nejistota nepříjemná a nezbývá než počkat na další postup Británie. Ministr vnitra Jan Hamáček ujišťuje, že republika je na tvrdý brexit připravená, a ministr zahraničí Tomáš Petříček věří, že se ještě podaří najít vhodné řešení.

Babišova vláda připravuje podobně jako některé jiné země, například Polsko, speciální „nouzový“ zákon, který by měl ulehčit život britským občanům dlouhodobě žijícím na našem území. Jejich počet se odhaduje na 18 tisíc.

Zákon by, zjednodušeně řečeno, na přechodnou dobu Brity vyjmul ze statusu občanů třetích zemí (států mimo EU), na které se vztahují běžné imigrační zákony. Do tohoto statusu by totiž občané Spojeného království „spadli“, pokud by Británie své členství v EU opravdu ukončila, žádná dohoda upravující brexit a dobu po něm by schválena nebyla a ani zmíněný český zákon by český parlament nepřijal. A stalo by se tak s okamžikem brexitu, tedy už o půlnoci z 29. na 30. března.

Přechodná doba, po kterou by zákon měl platit a která by status Britů na českém území prodloužila, má trvat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Evropská unie

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější