Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

EU se bojí nových mutací a chystá tmavě rudé zóny. Merkelová varuje Česko před rozvolňováním

Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Zavření hranic nechceme, byla by to až poslední možnost, řekla před videosummitem lídrů novinářům německá kancléřka Merkelová a upozornila, že pokud budou sousední Česko a Švýcarsko rozvolňovat opatření, bude to pro Německo problém.

Andrej Babiš nicméně už během summitu tweetoval, že uzavírání hranic „není řešením“. A po summitu vystoupili šéf Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s tím, že hranice se nezavřou, vzniknou ale nové tmavě rudé zóny (to kvůli kritické epidemické situaci hrozící České republice), kterých se budou týkat nové restrikce.

Německá kancléřka byla tentokrát ve své řeči velmi konkrétní. U většiny sousedů je podle ní situace v pořádku, a to i s ohledem na nebezpečí, které s sebou přináší výskyt tzv. britské mutace viru šířící se mnohem rychleji. Nizozemsko posiluje svá opatření včetně nočního zákazu vycházení, Belgie je velmi „pozorná“, i ve Francii jsou opatření podobná. V Lucembursku je epidemiologicky podobná situace jako v Německu.

A pak jsou tu Švýcarsko a Česká republika.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Evropská unie

Německo

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější