Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman oznámil, jak bude postupovat po volbách. Chce zvýhodnit Babiše, říká politolog

Prezident Miloš Zeman. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman. Foto: ČTK

Miloš Zeman řekl, že příštím premiérem jmenuje vítěze voleb. A doplnil k tomu, že za vítěze považuje jednotlivou stranu s nejvíce mandáty. Vymezil se tak proti dvěma opozičním koalicím.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Opozice se před podzimními volbami dokázala po letech fragmentace sjednotit do dvou předvolebních bloků. Obě koalice mají ambice vyhrát a stát se dominantní silou nové vlády. Nejsou přitom zcela bez šancí. I když při pohledu na dlouhodobá data podpory stále vede hnutí ANO, jeho podpora se mezi lidmi s nástupem druhé vlny pandemie snížila. Do hry o podobu příští vlády ale kromě voličů může vstoupit i prezident republiky Miloš Zeman.

Je to právě prezident, kdo podle ústavy jmenuje předsedu vlády. A nyní naznačil, jak chce po volbách postupovat. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes Zeman řekl, že šanci na sestavení vlády dostane vítěz voleb. To samo o sobě není překvapivé, s výjimkou voleb v roce 2010 byl vždy premiérem jmenován předseda vítězné strany. Zeman ovšem přidal podmínku, která může mít na pozici vznikajících opozičních koalic zásadní vliv.

„Výhra ve volbách se měří počtem získaných mandátů. Dodal bych počtem získaných mandátů pro konkrétní politickou stranu. Nikoli pro koalici. Uvědomte si, že ty dvě koalice, které teď vznikly, jsou v podstatě hozením záchranného lana stranám, které by možná do Parlamentu nepronikly. Tedy STAN, lidovci a TOP 09,“ řekl v rozhovoru Zeman.

Toto uvažování může v praxi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější