Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kvóty na české potraviny nebrat. Poškodily by spotřebitele i celé Česko

Kvóty na české potraviny by uškodily spotřebitelům, navíc by v konečném důsledku nepomohly ani českým výrobcům, píše zemědělský analytik Petr Havel.
Kvóty na české potraviny by uškodily spotřebitelům, navíc by v konečném důsledku nepomohly ani českým výrobcům, píše zemědělský analytik Petr Havel.

Komentář Petra Havla: Ačkoli na první pohled úmysl stanovit povinný minimální podíl vybraných českých potravin v obchodech vypadá jako opatření, které prospěje našim zemědělcům a výrobcům potravin, v konečném důsledku by nejspíš nepomohl ani jim. Navíc by takový krok poškodil všechny obyvatele naší země. A to zdaleka nejen omezenou dostupností některých potravin nebo možným růstem jejich cen, což jsou nejčastěji zmiňované důsledky zavedení kvót.

V první řadě je ale nutné zdůraznit, že ze zákona povinný podíl potravin z tuzemské produkce je zásadním porušením základních principů, na nichž je postavena Evropská unie a mezi které patří volný pohyb osob, kapitálu a zboží. Tedy i zboží potravinářského.

Je tak zcela logické, že na případné definitivní přijetí kvót Unie musí a také bude reagovat, protože jde v principu o diskriminaci výrobců potravin z jiných členských zemí a omezení volného trhu. Česko v tomto smyslu není v bodě nula, o zavedení povinného podílu národních potravin v obchodech uvažovalo v minulosti Slovensko, Maďarsko i další země, všechny ale nakonec od takového kroku ustoupily, neboť si spočítaly, že se jim to prostě nevyplatí.

Nejde přitom jen o finanční sankce, které by EU za porušení zásad společného trhu na naši zemi dříve či později uvalila. Horším důsledkem by s pravděpodobností hraničící s jistotou mohla být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kvóty na české potraviny

Názor

Ekonomika, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější