Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Úředník vám řekne, co musíte z košíku vyndat.“ Poslanci SPD prosadili kvóty na prodané potraviny

Radim Fiala, Tomio Okamura, Lubomír Španěl. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Radim Fiala, Tomio Okamura, Lubomír Španěl. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Od příštího roku by se v tuzemských obchodech mělo prodávat více českých potravin. Jenže ve středu schválená novela zákona nezavádí kvóty pro obchodníky na nabízené, ale na prodané zboží. Prodejci by tak od příštího roku museli hlídat, aby z celkového počtu prodaných potravin bylo 55 procent českých. Tento podíl by se pak měl postupně navyšovat na 73 procent. Tuto interpretaci Deníku N potvrdilo i ministerstvo zemědělství.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na možné problematické momenty ve středu schváleného návrhu už v průběhu projednávání upozorňovali sami poslanci, a to nejen ti opoziční. Podle pirátského zákonodárce Radka Holomčíka novela navržený objem českých potravin nenařizuje nabízet, ale rovnou prodávat. „Ta úplně nejzásadnější výhrada je ustanovení, které vlastně říká, jak má být té kvóty dosaženo,“ prohlásil Holomčík na plénu k pozměňovacímu návrhu, jejž předložila skupina zákonodárců v čele s poslancem SPD Radimem Fialou.

„Ten návrh určuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kvóty na české potraviny

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější