Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Praha 7 za týden naočkovala většinu svých seniorů, její úspěch ale opakovat nelze. Stát chce mít vakcíny pevně v rukou

Očkování. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Očkování. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Městská část Praha 7 za necelý týden proočkovala první dávkou přes 1200 z celkových 1800 seniorů nad 80 let. Větší poměr proočkovaných lidí v nejohroženější věkové skupině byste jinde asi těžko hledali.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Praha 7 totiž využila díry v systému – respektive nepřipravenosti Česka na očkování. Když se začátkem roku začaly zavážet do českých a moravských nemocnic vakcíny, chyběly instrukce, kdo přesně se má a může očkovat. Byla sice schválena vakcinační strategie, metodický pokyn na její uvedení do praxe se však stále připravoval.

Stávalo se tak, že se vakcína dostávala do míst, kde neměli připravené žádné zájemce o očkování. Zřejmě nejznámějším je případ Státního zdravotního ústavu, který se i kvůli snaze „vyprázdnit mrazáky“ rozhodl očkovat vlastní zaměstnance.

Neexistoval Centrální rezervační systém, do kterého by se mohli zájemci hlásit. A tak se jednotlivé samosprávy na očkování připravovaly po svém. Praha 7 se rozhodla, že připraví vlastní seznam seniorů, kteří mají na vakcínu podle pravidel nárok. Jejich jména si vytáhla z registru obyvatel, obeslala je dopisy a rozjela informační kampaň, aby se jich o očkování dozvědělo co nejvíce. Lidé také mohli kontaktovat městskou část přímo.

„Předpokládali jsme, že centrální systém bude problematický. Automaticky a všem jsme poslali do schránky leták, ať se nám ozve, kdo chce být očkován. Zapojili jsme telefonisty a kontaktovali praktiky. Rozhodli jsme se, že nepustíme sebemenší šanci očkovat, která se naskytne,“ vysvětluje starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

„Pan starosta se nás ptal zda bychom byli ochotni poskytnout součinnost při očkování seniorů na Praze 7 za předpokladu dodání vakcíny Pfizer/BioNTech do našich ordinací. Po ověření technických a právních možností, což jsme v této chaotické době považovali za bezpodmínečné, jsme souhlasili a rychlou komunikací jsme dokázali zařídit vznik deseti očkovacích míst na Praze 7 v ordinacích praktických lékařů. Vzhledem k dobré interní komunikaci mezi námi, praktickými lékaři Prahy 7, šlo vše hladce,“ popsal průběh akce praktický lékař Karel Bláha.

„Samotný závoz vakcíny pak proběhl ve čtvrtek 14. ledna dopoledne a v některých ordinacích začalo očkování ihned. Konkrétně u nás jsme kvůli provozu praxe naplánovali očkování na páteční odpoledne a pokračovali jsme dále v sobotu a neděli vždy od 9.00 do 19.00. S tímto maximálním nasazením v počtu dvou lékařů a dvou sester jsme zvládli bez větších problémů vyočkovat 205 dávek indikovaným seniorům,“ dodal.

Městská část tedy připravila kvůli proočkování seniorů celý systém. Oslovila praktické lékaře, domluvila se s místní poliklinikou na předání vakcín a zajistila zájemce, materiál i personál. Vše, co je k očkování potřeba. Potřebovala už jen vakcínu.

A šance se naskytla. Stát

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější