Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vydavatel maďarské knihy pohádek musí čtenáře varovat před „jiným než tradičním genderovým chováním“

Maďarská kniha Pohádky pro každého (Meseország mindenkié) se dostala do střetu mezi vydavatelem a vládou. Foto: Společnost Háttér
Maďarská kniha Pohádky pro každého (Meseország mindenkié) se dostala do střetu mezi vydavatelem a vládou. Foto: Společnost Háttér

Maďarské organizace bránící práva komunity LGBTQ+ upozorňují na další podle nich diskriminační krok maďarské vlády. Varování před „chováním v rozporu s tradiční rolí pohlaví“ na obálce jedné pohádkové knihy by podle nich mohlo vytvořit precedens.

Maďarský Úřad na ochranu spotřebitele včera rozhodl, že se vydavatelé dětské knihy Pohádky pro každého (Meseország mindenkié) dopustili nekalých obchodních praktik, protože potenciální kupce nevarovali před chováním některých postav.

Kniha zasazuje do 17 tradičních příběhů netradiční protagonisty, např. lidi s postižením, seniory, adoptované děti, Romy i členy LGBTQ+ komunity. Romská Sněhurka i lesbická Sněhová královna mají dětem – podle mínění editora Boldizsara Nagye – ukázat, „jak je život barevný a jak různorodá může být dětská literatura“.

Jiné vzorce chování než tradiční genderové role

Prvních tisíc výtisků na přelomu loňského léta a podzimu ale rychle zmizelo z pultů knihkupectví a kniha začala zajímat i maďarskou vládu. Premiér Viktor Orbán už na začátku října řekl v rádiu Kossuth:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Maďarsko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější