Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Soukromníci dobývají blízký vesmír, NASA usiluje o Měsíc, ale má zpoždění

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Letošní veletrh digitálních novinek CES, pravidelná lednová atrakce, která do Las Vegas přivádí návštěvníky z celého světa, proběhl jen virtuálně. Tým v ÚFCH AV ČR dostal významný grant na rozvoj hybridní optické a elektronové mikroskopie. Firmy Virgin a Blue Origin úspěšně otestovaly kosmické rakety, NASA má na svém „měsíčním“ stroji SLS problém s motory.

Jestli existuje technologický obor, který virus nezpomalil, pak je jím bezesporu kosmická technika. Snaží se státní i komerční subjekty. Jeff Bezos a Richard Branson sahají po penězích, které jim mají přinést vesmírní turisté. NASA má větší cíl: návrat na Měsíc v rámci programu Artemis. Bude jej však muset napřed obhájit před novým prezidentem. Biden nemusí být utrácení státních miliard v kosmu nakloněn tolik jako Trump. Kromě toho se americká vesmírná agentura potýká s technickými obtížemi.

Raketa, která doletěla

Richard Branson má důvod k pořádné oslavě. Jeho firma Virgin Orbit je dosud stále ve stínu známější Virgin Galactic, ale to se teď možná změní. V neděli se týmu Virgin Orbit podařilo, oč usiloval několik let: vypustit z letadla raketu, která vynesla několik družic na předem stanovenou oběžnou dráhu.

Na první pohled to vypadá jednoduše. Ze základny v Mojavské poušti v Kalifornii vzlétl Boeing 747 s

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Artemis

Částečný součet

Vesmír

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější