Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ďábel i jeden z posledních chlapů v politice. Babiš Kalouskovým odchodem ztrácí hlavní terč

Miroslav Kalousek na své poslední tiskové konferenci ve Sněmovně. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Miroslav Kalousek na své poslední tiskové konferenci ve Sněmovně. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Česká politika odchodem Miroslava Kalouska ze Sněmovny přichází o jednu z nejvýznamnějších osobností, reagují na jeho krok spojenci i konkurenti. Podle expertů ale nelze vyloučit, že se bývalý předseda TOP 09 do nejvyšších politických pater ještě vrátí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Termín nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny, v nichž už nebudu kandidovat, byl vypsán neobvykle brzy, na konci loňského roku. V důsledku toho již budou všechny letošní schůze probíhat v rámci volební kampaně,“ vysvětlil svůj krok Kalousek.

Na začátku jednání se i rozloučil s kolegy ve Sněmovně. „Nikdy to nebylo osobní, vždycky v zápalu politické diskuse. Ani já necítím žádnou osobní hořkost,“ řekl před poslanci Kalousek. Za své oznámení sklidil velký potlesk.

Ačkoli již nebude zákonodárcem, zůstane členem TOP 09. Jak sám říká, chce ustoupit do pozadí, aby ve sněmovní debatě vystupovali pouze ti, kteří budou usilovat o hlasy voličů. Ve sněmovní lavici ho vystřídá starosta středočeských Roztok a člen vedení strany Jan Jakob, který patří mezi Kalouskovy blízké spolupracovníky. Jakob již oznámil, že poslanecký mandát přijme.

Kalousek podotkl, že k tomuto kroku se rozhodl, aby středopravicová koalice maximalizovala zisk. Zdůraznil, že jí přeje vítězství a bude ji volit. Neřekl ale jasně, že by z politiky úplně odešel.

Ke Kalouskově rozhodnutí se vyjádřili také jeho političtí souputníci i oponenti. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) popřál končícímu šéfovi poslanců TOP 09 hodně štěstí. „Tisíckrát jsem s ním nesouhlasil, ale vždy to byl vtipný, i když tvrdý soupeř. Hodně štěstí,“ napsal šéf sociální demokracie.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že si váží Kalouskových otevřených názorů i politických zkušeností. „S Miroslavem Kalouskem se intenzivně pracovně setkávám celé poslední desetiletí. Je mi blízký svým pravicovým myšlením a také svým vztahem ke kultuře, zvláště vážné hudbě. Přeji mu vše dobré v jeho dalším životě,“ sdělil Fiala.

Šéf poslanců hnutí STAN Jan Farský napsal, že Kalouskův konec je ztrátou pro Sněmovnu i demokracii.

Bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek krok svého někdejšího spolustraníka ocenil, podle něj ale je i kontroverzní osobností. „Patřil k nejzkušenějším a k nejnenáviděnějším politikům posledních dvaceti let. Musím ocenit to, že odchází

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější