Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ať maminka přijde v červnu. Někde si senioři na vakcínu počkají i mnoho měsíců, v Praze je volno už zítra

V očkovacím centru Fakultní nemocnice v Olomouci pokračovalo 18. ledna 2021 očkování seniorů starších 80 let. Na snímku je paní Emílie Janková. Foto: ČTK
V očkovacím centru Fakultní nemocnice v Olomouci pokračovalo 18. ledna 2021 očkování seniorů starších 80 let. Na snímku je paní Emílie Janková. Foto: ČTK

Množství dodaných vakcín v jednotlivých krajích se odráží i na termínech očkování. Absolutně nejvíce očkovací látky má Praha, kde nemocnice zvou seniory na očkování už na tento týden. Mnohé jiné regiony dostaly tak málo vakcín, že mohou nabídnout termíny až v březnu. Někde jsou nejbližší volná místa dokonce až v červnu. Zájemce se může objednat kamkoli, ale případná změna je poté prakticky nemožná.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dana Janečková zaregistrovala svou devětaosmdesátiletou matku z Karlových Varů k očkování hned v pátek ráno. Přestože byla mezi prvními přihlášenými, dostala termín až na červen.

„Dneska jsem zjistila, že nejbližší termín je 7. června. Takže moje téměř devadesátiletá maminka půjde na očkování až za víc než čtyři měsíce,“ popsala Deníku N Janečková.

Karlovarský kraj totiž dosud dostal jen zhruba 3510 vakcín, a proto nemůže seniorům nabízet dřívější termíny. „Jakmile bude k dispozici více vakcín, navýšíme časové sloty. Nemohli jsme slíbit seniorům dřívější data očkování, když pro ně zatím nemáme vakcínu,“ potvrdila Deníku N krajská koordinátorka očkování Dagmar Uhlíková.

Pozdní termíny dostávají také senioři, kteří bydlí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější