Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vakcinační pasy: EU vymýšlí, jak umožnit cestování, a nediskriminovat

Cestující na letišti s palubní vstupenkou v ruce. Foto: Joshua Woroniecki, Pixabay
Cestující na letišti s palubní vstupenkou v ruce. Foto: Joshua Woroniecki, Pixabay

Vakcinační pas má být pro občany EU dokladem, že byli očkováni proti koronaviru. Jeho vydání prosazují hlavně země závislé na turismu. Podporuje ho i Česká republika. Některé státy se k němu zatím staví vlažně.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Obnovit volný pohyb mezi členskými státy je klíčové, napsal všem unijním lídrům už minulý týden řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Ke svému dopisu přiložil i návrh standardizovaného vakcinačního certifikátu (zatím v řečtině), který by měl naočkovaným lidem umožnit jak pozemní, tak i námořní a letecké cestování v rámci EU.

Šéfka EK Ursula von der Leyenová řekla, že tuto iniciativu vítá, naopak podle francouzského ministra pro Evropu by „vakcinační pas“ dával některým skupinám lidí více práv než jiným, což není cílem vakcinace.

Česká republika vakcinační pas podporuje, zatím to ale podle státní tajemnice pro evropské záležitosti není aktuální.

„Vakcinační proces otvírá debatu o certifikaci. Budeme se bavit o přiměřenosti vhodného přístupu k certifikaci a také, pokud to je vhodné, za jakých podmínek by mohly certifikáty být vydávány.“ Touto větou písemně oznámil předseda Evropské rady Charles Michel šéfům vlád unijních zemí, že společné „vakcinační pasy“ budou součástí videosummitu Evropské rady už ve čtvrtek.

Důrazem na „vhodnost“ a „přiměřenost“ dal Michel najevo, že budoucnost těchto pasů, které mohou být pro některé vlády kontroverzním tématem, ještě zdaleka není rozhodnutá.

Diskuse na téma společných vakcinačních certifikátů se přitom vedla už včera na jednání ministrů pro Evropu. Česko zastupovala státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

Zatím není dostatek informací o tom, jak dlouho vakcína chrání

„Všichni to samozřejmě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Evropská unie

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější