Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Muž, který Palachovi prodal benzin, nikdy neviděl tak bledého člověka. Chvíle před činem nelze popsat slovy, říká historik

Palachovu oběť si lidé připomněli pochodem Prahou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Palachovu oběť si lidé připomněli pochodem Prahou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Historik Petr Blažek se patnáct let věnoval studiu osudů lidí, kteří se rozhodli pro stejný typ protestu proti sovětské nadvládě jako Jan Palach. V rozhovoru mluví o motivacích Jana Palacha i okolnostech jeho činu, kterým se v lednu 1969 pokusil probudit obyvatele Československa, uvykající počínající normalizaci.

Přemýšlel jste nad tím, jak těžké to pro Jana Palacha muselo být, když se rozhodoval, jestli má, nebo nemá škrtnout sirkou?

Posledních patnáct let jsem se věnoval nejen jeho osudu, ale také jeho předchůdcům a následovníkům v sovětském bloku. Často mě při tom napadlo, jaký zásadní zlom v jejich životech to musel být, tedy pokud vůbec přežili – většina lidí, kteří se samoupálili z politických důvodů a neměli psychické problémy nebo sklony k sebevraždě, zemřela. Tito lidé, živé pochodně, jak si sami často říkali, tak odcházeli proto, aby svět změnili, a záleželo jim na tom. Jejich sebeobětování si zaslouží úctu, i když je to velmi šokující forma protestu, kterou není možné doporučit k následování.

Je v něčem zvláštní?

Není typická pro klasické sebevrahy, kteří většinou umírají, protože nemohou vydržet život kolem sebe a chtějí z něj odejít. V tomto kontextu je těžké vžívat se do jejich pocitů. Člověk, který krátce před činem prodal Palachovi benzin, vypověděl, že nikdy předtím neviděl tak bílého člověka – zapamatoval si ho také proto, že poprvé za několik let, co prodával benzin v Opletalově ulici, si někdo přinesl vlastní nádoby. Vždycky někdo přijel autem nebo na motorce a dotankoval si, proto mu to bylo divné.

Tedy prodavač si všiml, že Jan Palach byl bledý.

Když se na Palacha podíval, viděl, že byl úplně bílý. Bezpochyby si uvědomoval, co to znamená. Ty chvíle před tím, než se polil benzinem, musely být… Ani se mně o tom nechce mluvit, nedá se to popsat jednoduchými slovy. Jisté je, že vyšetřovatelé našli jednu nádobu, druhá shořela, a později po výpovědích svědků a obhlídce místa činu zjistili, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jan Palach

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější