Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Stát nám to v krizi ještě více osolil.“ Úřad kvůli administrativní chybě sebral brněnské firmě desítky tisíc

Členové vedení společnosti Foreigners v centru Brna. Foto: Foreigners.cz
Členové vedení společnosti Foreigners v centru Brna. Foto: Foreigners.cz

Brněnské společnosti Foreigners se v době pandemie obrat propadl o třetinu. Na využití pomoci od státu už ale rezignovala a chce si poradit sama. Sáhodlouhé vyplňování žádostí o podporované úvěry nevedlo k výsledku a kvůli administrativní chybě firma přišla o desetitisícovou dotaci, která měla podporovat vznik nového pracovního místa.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na konci loňského února byl koronavirus stále hlavně doménou zahraničního a vědeckého zpravodajství. Česko se teprve připravovalo na možnost, že by nemoc mohl přes hranice někdo zavléct.

Společnost Foreigners poskytující ubytovací, imigrační a další služby přijíždějícím cizincům se v té době chystala přijmout novou posilu. S úřadem práce se dohodla, že do svého komunikačního oddělení přijme mladou ženu, která si zaměstnání delší dobu nedokázala najít. Firma měla na nově vytvořené pracovní místo dostávat každý měsíc dotaci.

Všechno běželo podle plánu až do září. Z úřadu práce přišla kontrola, která odhalila jeden problém ve výkazu a platbě odvodů na zdravotní a sociální pojištění. „Paní neshledala jiné problémy, jen suše konstatovala, že jsme to zaplatili pozdě,“ vysvětluje spolumajitel Foreigners Vojtěch Stehno.

Potom přišla od úřadu výzva k vrácení celé dotace ve výši 66 828 korun. Firma přitom vše zaplatila tak, jak měla. Její účetní ale udělala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podpora podnikatelů

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější