Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Neočkujme zatím ty, kteří covid měli. Jejich imunita je silnější než po vakcinaci, říká odbornice

Imunoložka Jiřina Bartůňková. Foto: archiv Jiřiny Bartůňkové
Imunoložka Jiřina Bartůňková. Foto: archiv Jiřiny Bartůňkové

Očkovat, či neočkovat ty, kteří už mají covid prokazatelně za sebou? Zatímco ministerstvo zdravotnictví drží pozici, která převažuje i ve světě, tedy že zkoumat, kdo už nemoc prodělal, by vedlo ke zbytečnému zdržování, imunologové radí s vakcínou u těchto lidí zatím počkat. Důvody v rozhovoru pro Deník N popisuje místopředsedkyně České společnosti alergologie a klinické imunologie Jiřina Bartůňková.

Proč neočkovat lidi, kteří mají dostatek protilátek?

V očkování je potřeba stejně jako v celé medicíně postupovat individuálně. Potřebujeme také stanovit priority. To znamená co nejdříve a nejrychleji proočkovat rizikovou část populace, která covid-19 neprodělala. Většina lidí, kteří jej prodělali, má dostatečnou postinfekční imunitu.

To ale není všeobecně přijímaný konsenzus. Naopak, zaznamenala jsem reakce, že zkoumání, kdo infekci prodělal a kdo ne, bude očkování spíš jen zdržovat.

V klinických zkouškách s novými vakcínami proti covidu-19 byli zařazeni i lidé s prodělanou nemocí a ve srovnání s placebem nebyl zaznamenán větší počet nežádoucích reakcí. Ale na druhou stranu, proč bychom měli očkovat někoho, kdo už je imunní? Kdybyste prodělala žloutenku typu B, taky se proti ní následně nebudete očkovat.

Rozhodně musíme očkovat hlavně ty, kteří nemoc ještě neprodělali. Dneska už víme, že reinfekce s komplikovaným průběhem jsou velmi vzácné. Navíc každé očkování může mít nějaké nežádoucí, byť vzácné reakce, proto bychom neměli pacienta zbytečně vystavovat tomuto riziku.

Ti, kteří prodělali covid, se ale z očkování nevyřazují nikde na světě. Nepožaduje to například ani klinické doporučení amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Proč to dělat v Česku jinak?

Není pravda, že ti, kteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější