Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hamáček: Zeman oslabuje důvěru v tajné služby. Staněk neměl chodit na křest Grebeníčkovy knihy, byla to chyba

Předseda ČSSD Jan Hamáček. Foto: Ludvík Hradilek
Předseda ČSSD Jan Hamáček. Foto: Ludvík Hradilek

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček je s fungováním vlády spokojený. Kvůli situaci na dálnici D1 má však výtky k resortu dopravy. Stojí si za tím, že ČSSD se díky účasti v Babišově kabinetu daří prosazovat program, nicméně připouští, že hnutí ANO se pokusilo přisvojit si zásluhy třeba za navýšení minimální mzdy. „Může se to opakovat. Do jisté míry je to o žaludku hnutí ANO,“ řekl v rozhovoru pro Deník N. Mluví také o tom, že nenávist na internetu a její podpora ze strany třeba SPD je větší hrozbou než islámský terorismus.

Jak hodnotíte současný kabinet?

Jsem s ním spokojen. Ukázalo se, že sociální demokracie má ve vládě prostor a má i důstojné zastoupení, které nám umožní prosazovat volební program. Jsme ve vládě vidět. Současně se nenaplnily katastrofické scénáře, které jsme slýchali během vyjednávání, že spolupráce je jenom naoko a bude tu vládnout jiná koalice.

Nicméně minulý týden se ukázalo, že to trochu skřípe, když se pohádala ministryně práce Jana Maláčová s ministryní financí Alenou Schillerovou kvůli zvyšování existenčního a životního minima. Nečekal jste, že vám to hnutí ANO pomůže prosadit?

Spolupráce funguje, ale to neznamená, že nebudou konflikty. Kdyby nebyly, nešlo by o koaliční spolupráci, ale spíš o sloučení dvou stran. To nejde. Sociální demokracie je samostatná strana. Spor, který proběhl na vládě začátkem ledna, ukazuje, že dvě vládní strany mají odlišný náhled na některé věci, a proto neplatí argument, že hnutí ANO je levicová strana.

Spor byl o to, zda budeme na nárůst minimální mzdy schopní adekvátně reagovat i zvýšením životního a existenčního minima, abychom zajistili provázanost dvou ukazatelů. Hnutí ANO naši argumentaci odmítalo. Upozorňovali jsme je, že pokud zvýšíme minimální mzdu, musí s tím ruku v ruce jít i zvýšení životního a existenčního minima, protože z něj se vypočítává celá řada sociálních dávek, například přídavky na děti.

Záleží na žaludku ANO

Nebojíte se, že by to hnutí ANO prezentovalo jako svůj úspěch? Už se to stalo v případě zvýšení minimální mzdy.

Konkrétně v případě minimální mzdy byla informovanost veřejnosti taková, že je snad evidentní, kdo to tlačil a v jakých částkách. Skončili jsme na částce 1150 a já to považuji za úspěch sociální demokracie. Ale samozřejmě se můžeme pousmát, že ministryně financí, která na vládě hlasovala proti zvýšení minimální mzdy o 1150 korun, to pak vydává za svůj úspěch.

A nemůže se to tedy opakovat?

Může se to opakovat. Do jisté míry je to o žaludku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější