Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Íránská facka Jihokorejcům: zadržený tanker jako rukojmí ve vysoké hře o miliardy

„Zadržení tankeru bylo ekonomické rozhodnutí, abychom Jižní Koreu přinutili rozmrazit miliardy dolarů našich peněz.“ Foto: IRGC/WANA via Reuters
„Zadržení tankeru bylo ekonomické rozhodnutí, abychom Jižní Koreu přinutili rozmrazit miliardy dolarů našich peněz.“ Foto: IRGC/WANA via Reuters

Na povrchu je to vcelku banální zpráva: Íránci kvůli „znečištění moře“ zadrželi jihokorejský tanker, Jihokorejci vyjednávají o jeho propuštění. Pod povrchem však vře složitý spor, který připomíná politický thriller: zmrazené miliardy, vydírání a vlastně i jaderné zbraně. Zadržený tanker je rukojmím ve vysoké hře. A jeho dvacetičlenná posádka se na svobodu možná jen tak nedostane.

Modrému domu, sídlu jihokorejského prezidenta, na stole přistály už dva důrazné dopisy z Teheránu. Podepsán je v obou případech Hasan Rouhání, prezident Íránské islámské republiky, k rukám prezidenta Korejské republiky Mun Čeina.

A v obou případech Modrý dům odepsal. Zdvořile a diplomaticky, jak to má v obyčeji. Přesto však k velké nelibosti Íránu: ten by totiž namísto kulantní odpovědi uvítal akci.

„Kde jsou naše peníze?“

Proto se Jihokorejcům ozval znovu, tentokrát se žádostí o převod zhruba milionu amerických dolarů. V sevření pandemie potřebujeme léky a zdravotnický materiál, apeloval Teherán na Soul. Potřebujeme vakcínu; nemohli bychom ji nakoupit skrze vás a globální očkovací program COVAX?

Po měsíčním vyjednávání si Íránci na Jihokorejcích konečně vymohli dohodu a mohli se radovat, že se „nadmíru pasivní“ Soul konečně rozhoupal k činu.

Jenže neradovali se dlouho. Hráli vysokou hru, příliš vysokou, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější