Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemocnice odhalily méně zhoubných nádorů. Patolog vysvětluje, proč je to špatně

V několika severomoravských nemocnicích podle analýzy patologa Kasperčíka ubylo odhalených nádorů. Zdroj dat: Ivo Kasperčík
V několika severomoravských nemocnicích podle analýzy patologa Kasperčíka ubylo odhalených nádorů. Zdroj dat: Ivo Kasperčík

Až o patnáct procent maligních vzorků tkání méně než v předchozích letech odhalili loni lékaři v několika nemocnicích v Moravskoslezském kraji. Patolog Ivo Kasperčík z Nového Jičína získal data od kolegů z regionu. Dokazují to, co mnozí tušili: že během pandemie lidé odkládali ze strachu před nákazou prevenci nebo se na kontroly a prohlídky a některé zákroky nedostali kvůli omezením ve zdravotnických zařízeních. „Nádory, které by šly snadno a rychle odstranit, se stanou obtížně řešitelnými. Nebo neřešitelnými,“ obává se důsledků Ivo Kasperčík.

Rozhodl jste se sesbírat od kolegů z několika patologií ve vašem regionu data o počtu odhalených maligních vzorků tkání pacientů. Právě jejich analýza je hlavní náplní vaší práce, pitvy zemřelých okrajovou. Srovnali jste jejich počet s lety 2018 a 2019 a všude vyšel výrazný pokles nálezů, stejně jako na vašem pracovišti. Co to znamená? Předpokládám, že se nesnížil výskyt zhoubných nádorů v populaci.

To by se skutečně musel stát zázrak. Ne, těch patnáct procent rakoviny nezmizelo. Znamená to „jen“, že těch patnáct procent případů (oproti předchozím letům) jen nebylo diagnostikováno.

Tyhle případy zcela jistě diagnostikovány nakonec budou, ale později. A někdy možná příliš pozdě. Pacienti přijdou až ve vyšších pokročilých stádiích růstu nádoru, v lepším případě pak bude léčba jen obtížnější, v horším případě už nebude možná. To všechno ale uvidíme nejdřív za pár měsíců.

Rakovina sama nezmizí. Tedy jednou z deseti tisíc případů se to může stát, ale jinak bez debat platí, že neléčená rakovina zabíjí.

Kdy vás trklo, že je něco jinak, než bylo?

Už na jaře, kdy jsem v práci zaznamenal velmi citelný pokles analýz. Děláme u nás sto „rodných čísel“ denně, analyzujeme tedy vzorky tkáně od stovky pacientů, ale na přelomu března a dubna jsme se dostali na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější