Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Už půl roku nepiju, jsem z toho venku. Společnost se ke svobodě bude vracet těžko, říká Ruml

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.

Bývalý ministr vnitra Jan Ruml před půlrokem začal nový život. Podruhé absolvoval protialkoholní léčbu a je smířený s tím, že už do konce života nebude pít. V rozhovoru pro Deník N popsal, kdy byl opravdu na dně a co v léčebně zažíval. A také varuje před tím, aby se společnost vzdávala svobody.

Jak pandemie změnila českou společnost?

Myslím, že ji vlastně nezměnila vůbec. To špatné ve společnosti zůstalo a to dobré sice nevyplavalo na povrch hned, nicméně dřív byla společnost apatická a lhostejná k různým věcem. Teď si lidé pomáhají. Akorát mi vadí, že se společnost jako celek tak lehce vzdala své svobody.

Co tím myslíte?

Že o věcech vůbec nepřemýšlí. Podvolila se hned všem nařízením a omezením. Myslím, že lidé by si měli zachovat svoji vlastní představu o svobodě. Já to vidím v politickém slova smyslu. Lidé nejsou vůbec schopni se svobodně rozhodovat.

Kritizujete lidi, kteří poslechli nařízení vlády? To zní jako výzva k rebelii. Patříte k lidem, kteří třeba nošení roušky a dodržování nočního zákazu vycházení považují za důkaz, že jim někdo svobodu upírá?

Trochu jo.

Vážně to cítíte tak, že vám nošení roušek omezuje svobodu?

Ale ono to je omezení svobody. Samozřejmě. Někdy se s omezením svobody lze smířit. Ale někdy taky ne. Když se podívám, jak tato vláda působí chaoticky a naprosto bezkoncepčně, musím proti ní vystupovat. Některá opatření jsou třeba rozumná, ale já jsem přemýšlel třeba o očkování. Já bych se nedal očkovat, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější