Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tankista i pan Dokonalý končí. Petr Čech nikdy nebyl „stádní“ fotbalista a šlo mu, na co sáhl

Petr Čech se loučí s mimořádně úspěšnou kariérou. Foto: ČTK/AP
Petr Čech se loučí s mimořádně úspěšnou kariérou. Foto: ČTK/AP

Dalo se to vcelku očekávat. Jedna výjimečná fotbalová kariéra se chýlí ke konci. Český brankář Petr Čech dokončí sezonu v dresu Arsenalu, ale další starty na nejvyšší fotbalové úrovni již tato světová gólmanská legenda nepřidá. Pan Dokonalý či Big Pete, jak mu přezdívali v Anglii, se totiž rozhodl, že letos v létě svou velmi bohatou a úspěšnou kariéru oficiálně uzavře.

„Přemýšlel jsem o tom dlouho, to rozhodnutí ve mně zrálo. A jsem přesvědčen o tom, že přichází ve správný čas. V létě to bude přesně dvacet let od chvíle, kdy jsem podepsal svoji první profesionální smlouvu. A patnáct od svého příchodu do Anglie. Každý den své kariéry jsem věnoval sto procent tomu, abych byl platným hráčem svého klubu. V tom budu pokračovat také v následujících týdnech, ze svého zápalu a koncentrace neslevím ani na minutu,“ uvedl Petr Čech ve svém prohlášení.

Šestatřicetiletý gólman se stal legendou v Česku i v Anglii, během své kariéry prošel Viktorií Plzeň, Blšany, Spartou Praha, francouzským Rennes, Chelsea a Arsenalem.

„Své rozhodnutí jsem chtěl oznámit s předstihem, abych dal klubu i všem zainteresovaným osobám možnost včas reagovat. Jednoduché je to se mnou v tom, že rozhodnutí podobného charakteru nebudu měnit. Stejně jako jsem cítil správnost ukončení svého angažmá v národním týmu, jakkoliv jsem byl v dresu reprezentace šťastný, cítím to stejně také nyní. Fotbal v pozici hráče mi určitě chybět bude, třicet let je součástí mého života. Ale je správné umět odejít,“ dodal Čech.

Kdo z vás to má?

Sluší se připomenout, že Čech je rekordmanem Premier League v počtu vychytaných nul, nyní je na čísle 202. Výčet jeho dalších úspěchů je unikátní. Čtyřnásobný vítěz Premier League i Anglického poháru, držitel tří triumfů v Anglickém ligovém poháru, vítěz Ligy mistrů i Evropské ligy, devítinásobný Fotbalista roku České republiky, dvanáctinásobný držitel Zlatého míče ČR, což je cena tuzemských fotbalových novinářů pro nejlepšího hráče roku. Rekordmanem je také v české reprezentaci, za kterou nastoupil do 124 zápasů a vybojoval s ní bronzové medaile na turnaji Euro 2004 v Portugalsku. Ovšem už v roce 2002 na ME ve Švýcarsku vychytal ve finále s Francií při závěrečném penaltovém rozstřelu pro Česko titul evropských šampionů do 21 let. Jak by řekl nejmenovaný politik: „Nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má?“

Zkušeného gólmana čeká ještě jaro na několika frontách, ačkoli po svém loňském podzimním zranění zůstal ve většině soutěžních zápasů na lavičce náhradníků. Chytat místo něj začal německý gólman Bernd Leno.

„Udělám všechno pro to, abychom sezonu končili ziskem některé z trofejí. Právě to by byla ideální tečka za mou kariérou. Veškeré další budoucí plány budu řešit až poté. Vím, že možností se přede mnou otevírá několik, nechám si vše pečlivě projít hlavou,“ dodává Petr Čech.

Jak napsal Viktor Kolář z agentury Sport Invest, která Petra po celou kariéru zastupovala, s koncem aktivní Čechovy kariéry se vskutku přiblížil závěr jedné slavné etapy českého fotbalu. Generace, která na přelomu tisíciletí udávala evropský tón, se pomalu přesunuje z trávníku do jiných fotbalových rolí.

Debut v sedmnácti letech na Spartě

Autor těchto řádků pořídil shodou okolností s Petrem Čechem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější