Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kult Donald Trumpa přetrvá, šílenci ho zbožňují

Americký publicista a autor knihy Evil Geniuses Kurt Andersen. Foto: Marco Lau
Americký publicista a autor knihy Evil Geniuses Kurt Andersen. Foto: Marco Lau

Za útokem na Kapitol stojí na jedné straně víra Trumpových stoupenců v konspirační teorie, na straně druhé ale také touha po třeba jen chvilce slávy. Alespoň tak to vidí americký publicista Kurt Andersen, který ve svých knihách rozebírá náchylnost společnosti k podvodům a iluzím i historii ekonomických nerovností v USA. Republikáni, kteří se k prezidentovi teď obrací zády, jsou podle něj jen krysy utíkající z potápějící se lodi. „Doufám, že události posledních dní pomohou v implozi a rozpadu Republikánské strany na cynické, ale příčetné lidi a blázny.“

Ve své nejnovější knize Evil Geniuses (do češtiny přeložitelné jako Zlí géniové, pozn. red.) píšete, že Spojené státy riskují, že budou první velkou zemí, která jakožto plně rozvinutá moderní společnost selže. Jsou události minulého týdne prvním příznakem?

To ještě nevíme. Zatím jsme neselhali a nestalo se to ani před dvěma měsíci ve volbách, byli jsme ovšem blízko. Když jsme spolu mluvili naposledy, byly volby teprve před námi, a už tehdy jsem říkal, že se Spojené státy ocitly na pokraji propasti – jámy, do které jsme mohli spadnout znovuzvolením Donalda Trumpa. K tomu sice nedošlo, ale to neznamená, že je teď všechno v pořádku. Problémy jsme měli dávno před Trumpem, on se pouze stal jejich ztělesněním.

Kdybychom si volali během minulé středy, nebyl bych tak optimistický – to totiž ještě nikdo netušil, jak to dopadne. Dnes už můžu říct, že do Kapitolu vtrhla banda evidentních pomatenců, kteří neměli tušení, co dělají. Pojila je přitom víra v konspirační teorie a šílené nepravdy.

Důležitý aspekt zde představuje propojení politiky a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Rozhovory

USA

Útok na Kapitol

Kontext N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější