Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Palach měl mimořádnou úctu k životu. Jak někdo zabil živáčka, choval se až cholericky, vzpomínají spolužáci

Jan Palach (vpravo) a Jiří Beran ve školní lavici v maturitním roce 1966. Foto: Archiv Ivany Žižkové
Jan Palach (vpravo) a Jiří Beran ve školní lavici v maturitním roce 1966. Foto: Archiv Ivany Žižkové

Historici převrací téma života a smrti Jana Palacha ze všech stran. Víme, co ho vedlo k jeho činu, co následovalo, kdo ho ošetřoval i vyšetřoval, kdo byli lidé kolem něj a k čemu jeho oběť vedla. Jedna etapa jeho života ale ještě má co nabídnout – jeho středoškolský život. Právě na něj se zaměřili studenti mělnického gymnázia Jana Palacha ve svém projektu Spolužák Jenda. Deník N přináší pohled na Jana Palacha a jeho čin očima jeho tehdejších spolužáků i dnešních středoškoláků.

Jan Palach – Pochodeň č. 1. Pro mnoho lidí se stal svým činem hrdinou a symbolem odporu proti normalizaci. Tím jistě byl. Pro studenty mělnického gymnázia byl ale Jan Palach i obyčejným klukem a uličníkem. Dva roky se Vojtěch Deliš, Jan Sklenář, Daniel Kulíšek a Vít Novotný setkávali s Janovými spolužáky, přáteli, rodinou i s odborníky, aby si o něm udělali obrázek a svá zjištění mohli předat dál v knížce Spolužák Jenda.

„Nejdřív jsem ho měl za úplného introverta, který se stranil společnosti, který neblbnul se spolužáky, ale pak jsem slyšel

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jan Palach

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější