Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Norsko mění přístup k vakcinaci velmi starých lidí s křehkým zdravím, musí se posuzovat individuálně

Norsko patří k zemím s největším podílem seniorů a nejvyšším věkem dožití. Photo by Darya Tryfanava on Unsplash
Norsko patří k zemím s největším podílem seniorů a nejvyšším věkem dožití. Photo by Darya Tryfanava on Unsplash

Norské úřady oznámily úmrtí 23 osob, které zemřely krátce po očkování vakcínou proti covidu-19. U třinácti případů, které byly zatím vyšetřeny, údajně skutečně mohly k úmrtí nějakou formou přispět obvyklé vedlejší účinky vakcíny, jako je horečka či nevolnost, protože šlo o velmi staré a zranitelné lidi.

(aktualizováno 19. 1. 9:30, viz konec článku) Odborníci ale upozorňují na to, že norská data jsou velmi neobvyklá a je třeba k nim přistupovat obezřetně. Nikde jinde na světě totiž zatím nic podobného prokázáno nebylo, a to i přes mnohem masivnější vakcinaci populace, než je v Norsku.

„Zprávy naznačují, že běžné nežádoucí reakce na vakcíny mRNA, jako je horečka a nevolnost, mohly přispět k fatálnímu průběhu u některých zranitelných pacientů,“ řekl Sigurd Hortemo, hlavní lékař Norské lékové agentury (ta v zemi povoluje použití léčiv a vakcín včetně vakcín proti koronaviru, je tedy analogií evropské agentury EMA).

„Nadále to vyšetřujeme,“ potvrdil Deníku N jeden z tiskových mluvčích Norského institutu veřejného zdraví (institut spadající pod ministerstvo zdravotnictví vakcinaci monitoruje).

Už dříve přitom tento institut vydal prohlášení, ve kterém píše, že „u těch, jejichž zdravotní stav je velmi křehký, mohou i poměrně mírné vedlejší účinky vakcíny mít vážné následky. Pro ty, jimž tak jako tak zbývá už jen velmi málo života, může být prospěch z vakcíny jen nepatrný nebo vůbec žádný“.

Norský lékař: Pokud jste velmi staří a křehcí, asi se neočkujte

Hortemo pak doplnil, že velké klinické studie vakcíny Comirnaty od společností BioNTech a Pfizer nezahrnovaly pacienty s nestabilním nebo akutním onemocněním a

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější