Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příběh Roberta Schellenberga: od heroinu a kokainu na popraviště v Číně. S Huawei to nesouvisí, tvrdí Peking

Robert Lloyd Schellenberg u soudu v Ta-lienu (14. ledna  2019, záběr z vysílání čínské státní televize). Foto: CCTV via Reuters
Robert Lloyd Schellenberg u soudu v Ta-lienu (14. ledna  2019, záběr z vysílání čínské státní televize). Foto: CCTV via Reuters

„Doufám, že to je naposledy, co stojíte před soudem,“ řekl Robertu Schellenbergovi soudce, který ho před sedmi lety poslal do vězení kvůli obchodování s drogami. Včerejšek v čínském Ta-lienu ukázal, jak moc se pletl. Kanaďan míří na popraviště a Čína o tom s „pokryteckými kanadskými narcisty“ nehodlá diskutovat.

Co asi Robertu Lloydu Schellenbergovi letělo hlavou, když včera stál v čínské soudní síni a soudce se nadechoval k vynesení rozsudku?

Vzpomněl si na ten den před sedmi lety, kdy z lavice obžalovaných naslouchal slovům soudce Neilla Browna v západokanadském městě Chilliwack?

„Nechytili vás v Sýrii ani Libyi…“

„Vaše země si od vás zaslouží něco lepšího,“ vyčítal Brown tehdy devětadvacetiletému Schellenbergovi, souzenému kvůli obchodování s kokainem a heroinem. „Žijete v jednom z nejlepších míst světa. Nechytili vás v Libyi ani Sýrii. Nemám žádný důkaz, že by vás v dětství jakkoli zneužívali, a naprosto chápu, že máte svoje problémy, ale těm se musíte postavit čelem. Koneckonců, není to, jako by vám bylo osmnáct a vy se chystal vylodit se v Normandii.“

Mladý Kanaďan se kál. A ve všem doznal vinu. Ano, přechovával jsem u sebe heroin a kokain, abych je prodával. Ano, jsem vinen držením hašiše. A ano, také metamfetaminu (pervitinu).

Soudce ho poslal na dva roky do vězení. Fakticky tedy jen na šestnáct měsíců a dvanáct dní, protože se započítala i doba, kterou Schellenberg strávil ve vazbě, popisuje stanice CBC.

Jenže Robert Schellenberg už dávno není v Kanadě. Pravda, Libyi a Sýrii se vyhnul obloukem. Zato s Dálným východem se zapletl víc, než bylo zdrávo. A teď ho za to v severočínském Ta-lienu poslali na smrt.

Od včerejška patří Schellenbergův případ k hlavním zprávám. Ještě před pár týdny ho přitom skoro nikdo neznal. Jen málokdo na světě věděl, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Kauza Huawei

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější