Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Noční na covidovém ARO. Bílé peklo, poslední volný ventilátor a chybějící úsměvy

Gabriel Kuchta, DeníkN
Gabriel Kuchta, DeníkN

Nemocnice napříč republikou plní v posledních týdnech pacienti s covidem. Počet hospitalizovaných se drží nad sedmi tisíci, z toho je přes 1100 v těžkém stavu. Strávili jsme část noční služby na covidovém ARO a jednotce intenzivní péče v Náchodě. „Někdy v polovině prosince jsme viděli světlo na konci tunelu, pak jsme ale zjistili, že je to protijedoucí lokomotiva nákladního vlaku v podobě další, ještě horší vlny,“ říkají zdravotníci.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na dvacetitisícový Náchod se z mraků tiše sypou hromady sněhu. A zatímco většině lidí ve východočeském městě nedaleko polských hranic končí den, zdravotníci v nemocnici právě nastupují na noční dvanáctihodinovou směnu.

Zažívají nejnáročnější dny pandemie – na akutním covidovém oddělení leží tolik pacientů v těžkém stavu, kolik tu ještě nebylo: z osmnácti plicních ventilátorů zbývá poslední volný. Na ARO, kam se dostávají ty nejtěžší případy, je všech šest lůžek obsazených. A o patro výš, na covidové jednotce intenzivní péče, která improvizovaně vznikla z urologie, je poslední prázdná postel pro případ, že by se někomu z pacientů s covidem na standardních lůžkách přitížilo.

Nedocházejí jen intenzivní lůžka v nemocnici, ale hlavně síly lékařů, sester i dalších zdravotníků. V nebývalém tempu pracují už čtvrtý měsíc – na podzim patřil Náchod k nejzasaženějším místům v zemi.

Na covidovém ARO v náchodské nemocnici je všech šest míst obsazených. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Na tu fyzickou zátěž jsme si za tu dobu, myslím, navykli: že se potíme v overalech, že jsme pořád na nohách a bolí nás. S psychikou je to ale čím dál horší. Jsme vyčerpaní, ubývá úsměvů, máme toho nad hlavu,“ připouští Lucie, drobná zdravotní sestra na ARO, zatímco obsluhuje jednoho z pacientů v umělém spánku, za nějž dýchá plicní ventilátor.

Statný padesátník je jedním z těch, které covidový zápal plic a neutuchající kašel vyčerpal natolik, že jim lékaři museli provést intubaci – zavést trubici přes ústa až do průdušnice a napojit je na umělou plicní ventilaci. Ulevili tak poškozeným plicím a možná jim tím i zachránili život. Šance, že se to povede, je ale u takto vážně nemocných zhruba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější