Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Theresa May go – Theresa může odejít. Mayová oznámila svou rezignaci k 7. červnu. Vzestup, moc a pád premiérky brexitu

V samém závěru oznámení své demise, při slovech "Měla jsem čest sloužit vlasti, kterou miluji,“ se britská premiérka Theresa Mayová neubránila emocím a odešla téměř v slzách. Foto: Toby Melville, Reuters
V samém závěru oznámení své demise, při slovech „Měla jsem čest sloužit vlasti, kterou miluji,“ se britská premiérka Theresa Mayová neubránila emocím a odešla téměř v slzách. Foto: Toby Melville, Reuters

ANALÝZA: Když v premiérském křesle začínala, charakterizovaly některé novinové titulky její politiku jako „Theresa May Be“ (jde o anglickou hříčku s jejím příjmením, něco ve smyslu Tereza „Možná“). Během svého působení si nevysloužila ostruhy neochvějné lídryně státu. Za jejího vládnutí se rozpoutal chaos a její éra se stala érou brexitu. A zmatky kolem britského odchodu z Evropské unie také Mayové politicky zlomily vaz – jako už druhému britskému premiérovi po Davidu Cameronovi.

Theresa Mayová dnes, den po britské části voleb do Evropského parlamentu oznámila svou rezignaci na pozici lídryně Konzervativní strany spojené s funkcí premiérky k 7. červnu. Tedy až po státní návštěvě amerického prezidenta Trumpa na začátku června. A před brexitem, který slíbila zařídit, i před schválením dohody o pravidlech brexitu, s nímž svou demisi původně spojila, ale ke kterému dosud nedošlo a možná ani nedojde.

Hned další týden zahájí Konzervativní strana výběr nového lídra, který se následně stane příštím britským premiérem. Tento proces bude podle očekávání a pravidel strany trvat několik týdnů. Do té doby Mayová zůstane ve funkci v demisi. Brexit, odchod Británie z EU, je momentálně nejpravděpodobnější 31. října, bez dohody.

„Když v demokracii dáte lidem právo vyjádřit se, máte povinnost to splnit. Udělala jsem vše, co jsem mohla. Bohužel jsem neuspěla,“ řekla britská premiérka Mayová k referendu o brexitu a pokusům o jeho prosazení.

„Byla jsem druhá, ale jistě ne poslední žena-premiérka (…). Měla jsem čest sloužit vlasti, kterou miluji,“ dodala, ve chvíli, kdy ji přemohly emoce a do 10 Downing street odešla téměř v slzách.

Britská premiérka Theresa Mayová v pátek 24. května 2019 před úřadem vlády v 10 Downing street oznamuje svou demisi k 7. červnu. Foto: Hannah McKayová, Reuters

Jaký bude politický odkaz Theresy Mayové? Bez dostatečného časového odstupu zatím nevypadá příliš pozitivně: podle britských komentátorů přivedla Konzervativní stranu k riziku rozkolu, jelikož je ve vztahu k Evropě rozdělená víc než kdy před tím. Mayové hrozí, že dopadne jako její předchůdce David Cameron: v souvislosti s ním je už dva roky po jeho demisi těžké vybavit si z jeho premiérství něco jiného než to, že vyvolal referendum o brexitu a po překvapivém rozhodnutí voličů, kteří většinové hlasovali pro odchod z EU, odstoupil.

Zatraceně složitá žena

Také Mayová, přestože samozřejmě v každodenní správě chodu království vykonala i jiné věci, do dějin vejde jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější