Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je libo vlastní ostrov? U západoafrického pobřeží si jej můžete postavit z plastových odpadků. Pláže jsou jich zde plné

Idylka pod kokosovými palmami na prosluněné pláži. Foto: Soňa Jarošová, Deník N
Idylka pod kokosovými palmami na prosluněné pláži. Foto: Soňa Jarošová, Deník N

Deník z Pobřeží slonoviny: Po prvních měsících strávených v hluku a prachu západoafrického velkoměsta jsem se na zasloužený povánoční odpočinek na pláži pod kokosovou palmou těšila skoro jako kdysi na Ježíška. Už byla tma, když jsme se s rodinou dokodrcali po cestě plné výmolů do nenápadného rezortu v místě, kde oceán téměř protíná vnitrozemskou lagunu. Dělí je od sebe jen ta cesta z písku a červené půdy a několik bungalovů se slaměnými střechami.

Časně zrána vyrážím na procházku po pláži, ještě než slunce rozpálí sypký zlatavý písek. Všude kolem mě jsou stopy po bujarém nočním tanci myriády krabů. Poslední z nich si ještě hrají v místech, kam doráží mohutné vlny, než v mžiku mizí ve svých komůrkách. Teprve když pozvednu oči, zkoprním hrůzou.

Široká písečná plocha je celá poseta odpadky. PET lahve, rozbité kanystry, igelitové sáčky, podrážky a nejrůznější obaly, kam až oko dohlédne. Jedině ty dvě desítky metrů široký koridor před hotýlkem kdosi patrně už za svítání vyčistil. Je to strašný pohled. Když se pak s dvouletou dcerkou chceme oddat klasickým plážovým radovánkám, jako je sbírání mušlí nebo zahrabávání se do písku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Deník z ciziny

Ekologie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější