Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Francouzské Lidice po téměř 80 letech uznaly zapomenutou zahraniční oběť

Učitel angličtiny z Katalánska a amatérský historik David Ferrer Revull. Foto: Archiv D. F. R.
Učitel angličtiny z Katalánska a amatérský historik David Ferrer Revull. Foto: Archiv D. F. R.

Vesnice Oradour-sur-Glane je pro Francii symbolem nacistických zločinů, tak jako jsou jimi pro nás Lidice. A podobně jako ve středočeské obci ani zde po dlouhých letech od tragédie není jasné, kdo všechno má být začleněn mezi oběti.

Když nyní padesátiletý učitel angličtiny z Katalánska David Ferrer Revull navštívil v roce 2016 během dovolené u přátel trosky Oradour-sur-Glane, netušil, že se ve „francouzských Lidicích“ zasekne na další čtyři roky.

Ramona Domínguezová Gilová, pocházela z malé vesnice v Aragonii v podhůří Pyrenejí a bylo jí 73 let. Foto: Archives Départementales de la Haute Vienne

„Všiml jsem si, že na seznamech obětí nacistického masakru na pomnících je několik španělských jmen. Ale že je v nich na první pohled řada ortografických chyb. Nabídl jsem se, že těch osmnáct španělských osudů, o kterých v naší zemi nic nevíme, prověřím v archivech. Aby tito lidé měli po tolika letech na hrobech alespoň správné jméno,“ vypráví po WhatsAppu Ferrer.

Ne 642, nýbrž 643 mrtvých

Jenže práce (a také zodpovědnost, jak sám říká) se mu rozrůstala pod rukama. Díky jeho důslednosti při pátrání v historických dokumentech nyní víme, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější