Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lži a fakta o očkování. Co je dobré vědět a čeho se není třeba bát

Zdroj: Deník N
Zdroj: Deník N

Čím dříve si to připustíme, tím dříve to přijmeme: jsme v tom sami, žádná smysluplná komunikační kampaň k očkování ze strany státu včas nepřijde. Jaká měla a mohla být? Měla respektovat přirozené obavy z nového. Dávat jednoduché příklady. Přiznat, co vědci nevědí. Pokusme se o to v tomto textu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zpráva o výzkumu společnosti YouGov prošla minulý týden Českem téměř bez povšimnutí, ale stojí za to: Ochota nechat se očkovat ve světě roste. U Britů z listopadových 61 % na 80 %. U Španělů z předvánočních 52 na 66 % (u Italů prakticky stejně). U tradičně opatrných Francouzů na 39 %, což je málo, ale ještě v půlce prosince to bylo 24 %.

Ochota nechat se očkovat klesla v asijských zemích, kde je podle dostupných zpráv epidemie utlumená. V Česku se výzkum nekonal, jediná čísla jsou ta z výzkumu STEM z konce listopadu a začátku prosince: 39 % pro, 45 % proti, 16 % neví.

Jiný britský výzkum ukázal, že přibližně polovina odpůrců chce vyčkat, jestli je vakcína bezpečná (dosavadní zprávy ukazují, že ano, což může být hlavní zdroj poklesu obav), pětina nevěří konkrétně vakcíně proti covidu a jen asi desetina patří k odpůrcům očkování jako takovému.

Co to znamená pro Česko? Přinejmenším to, že vzorec „nejdřív ať se ukáže, že to je bezpečné“ může fungovat i u nás a napomoci proočkování dostatečného počtu obyvatel na zastavení šíření viru, aniž se budou očkovat vyslovení odpůrci – tedy pokud stát dokáže nabídnout dostatečnou očkovací kapacitu. Vláda by tomu mohla jít naproti kampaní, v níž se bude obavám obyvatel věnovat – už i proto, že s šířením takzvané britské mutace koronaviru může být podle virologa Pavla Plevky zapotřebí proočkovat přes 80 % populace.

Jenže česká vláda váhá a start vysvětlovací kampaně neustále odkládá. Deník N proto prošel sociální sítě, vybral nejčastější argumenty týkající se očkování a připravil přehled nejčastějších obav a věcných odpovědí na ně.

„Může mě očkování nakazit?“

Vakcína proti covidu nefunguje tak, že by se do těla vpravila oslabená nemoc. Očkování je prakticky sdělením imunitnímu systému organismu, jakým způsobem se virus přichytává na buňky v těle. Každý patogen (tedy ten neřád, kvůli kterému stonáme) k tomu má jedinečné „příchytky“ – říká se jim antigeny. Jsou to ty výstupky na snímcích kuliček koronaviru, které jsme všichni tolikrát viděli.

Nově vyvinuté vakcíny, které jsou dostupné i v Česku, využívají zajímavou technologii: obsahují předlohu, podle níž si buňky v lidském těle vytvoří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější