Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trocha optimismu z pesimistického roku 2020: Lidstvu se v Africe povedlo vymýtit dětskou obrnu

Tekutá vakcína je oproti injekcím jednodušší na aplikaci, takže není potřeba trénovat personál, a navíc nebolí. Foto: ČTK
Tekutá vakcína je oproti injekcím jednodušší na aplikaci, takže není potřeba trénovat personál, a navíc nebolí. Foto: ČTK

Poslední region, který na kontinentu vakcíně odolával, byla oblast na severu Nigérie sužovaná útoky islamistických fanatiků. Nyní už zůstávají pouze ostrůvky nemoci, které se nacházejí v jižní Asii.

Dění roku 2020 si pro sebe monopolizoval covid-19, takže informace o tom, že se lidstvu při boji s viry povedl velký úspěch, médii koncem srpna jen rychle prošuměly. Přitom boj proti dětské obrně je ukázkou toho, jak během pouhé jedné generace dokáže promyšlená koordinace činnosti při distribuci vakcíny zbavit nebezpečné nemoci i ten nejchudší kontinent.

Choroba, která paralyzuje pohybové ústrojí a v menší míře i zabíjí, nyní vzdoruje jen v několika pro zdravotníky nebezpečných kapsách na pomezí Pákistánu a Afghánistánu.

„Jistě, je to velký úspěch, ale vyhráno není a nejspíše nikdy nebude. Vir dětské obrny může dál přetrvávat v nějaké izolované komunitě, kde se dál bude přenášet fekáliemi ve znečištěné vodě. Takže nám nezbývá než neslevit a stále poctivě očkovat nově narozené dětí,“ krotí (i vlastní) nadšení Barbara Saittová s tím, že pravé neštovice jsou jedinou nemocí, kterou vakcinace zcela vymýtila.

„Pokud bychom to nedělali, návrat dětské obrny by mohl být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Očkování

Kontext N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější