Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kina nástup online platforem životně neohrozí. Budou stát před jinými problémy, shodují se provozovatelé

James Bond měl kinům pomoc naplnit kasy. Producenti ale premiéru posunuli na říjen. Foto: Universal Studios
James Bond měl kinům pomoc naplnit kasy. Producenti ale premiéru posunuli na říjen. Foto: Universal Studios

Se stoupající proočkovaností populace by se mělo vše začít vracet do původních kolejí. Otevřou se divadla, bude možné zase zajít do kina. Filmové zážitky se ale mezitím přesunuly ze stříbrného plátna na monitory počítačů a televizí a ukázaly, že v některých případech kinosály vůbec nepotřebují. Provozovatelé kin kromě online filmových platforem budou muset bojovat i s povinností negativních testů a malou filmovou nabídkou.

„Teď se hlavně věnujeme našim online službám, které jsou silné a na vzestupu. Vedle toho jsme připraveni kdykoliv otevřít,“ popisuje současnou situaci Ivo Andrle, šéf distribuční sítě Aerofilms, která provozuje i několik menších kin napříč Českem. I přes zavřené kinosály ještě nemuseli svůj provoz zavřít právě proto, že mají oproti roku 2019 šestinásobný příjem z internetové filmové platformy Aerovod, kde si mohou diváci za poplatek pustit film z pohodlí domova.

Stejně jako české Aerofilms se zavřeným kinosálům a online promítání přizpůsobila i řada velkých amerických distribucí. S přesunem filmů ze stříbrného plána do domácností šlo zatím nejdále hollywoodské studio Warner Bros. Na začátku prosince oznámilo, že letos bude všechny své filmy dávat souběžně do kinodistribuce i na svou streamovací platformu HBO Max. Přerušilo tak letitou tradici, kdy měla kina s novým velkofilmem několikatýdenní garanci, že bude k vidění jen na stříbrném plátně. Diváci tak pravidelně plnili kinosály, ale i kasy multiplexů a menších nezávislých kin.

„Tradiční pozice kin

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější