Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kam zve v Praze Mariusz Szczygieł své čtenáře? Na Prahu jedna, dvě, nanejvýš tři

Mariusz Szczygiel. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Mariusz Szczygiel. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Kdo by neznal Mariusze Szczygieła, čechofila každým coulem, který žije ve Varšavě, ale duší je pořád v Praze? V případě jeho nové knihy, vydané v polském nakladatelství Dowody na Istnienie koncem loňského roku, to platí dvojnásob: těch tři sta padesát stránek totiž spojuje titul Osobní průvodce Prahou.

Szczygieła, ročník 1966, si tuzemský čtenář spojuje většinou s Gottlandem (2007), sérií reportáží tištěných prvně na stránkách Gazety Wyborczy, kde autor pracoval přes dvacet let. Už tady hrála Praha první housle. Gottland je věnovaný Egonu Ervínu Kischovi, který v Praze napsal v desátých letech minulého století jedny ze svých nejlepších textů, o dobovém polosvětě, hlavně o putykách a bordelech.

Szczygieł, absolvent žurnalistiky na varšavské univerzitě, vybírá trochu vděčnější a vlídnější, prostě populárnější témata: v Gottlandu skloňuje Kafku, Kubišovou, Jesenskou i titulního Gotta, projde dějinami paláce Lucerna, podívá se na Letnou, kde v pětapadesátém odhalili Stalinův pomník, který „ušil“ tragický sochař Otakar Švec.

Prahu, její místa, lidi a události, pak autor stopuje i ve svých dalších titulech, například Udělej si ráj (2010). Takže jeho „osobní průvodce“ se dal tak trochu čekat.

Praha navíc funguje u Szczygieła jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější