Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bolela ho hlava, šel na ultrazvuk i magnetickou rezonanci mozku. Pomohlo až cvičení

Ilustrační snímek. Foto: Unsplash
Ilustrační snímek. Foto: Unsplash

V jakých případech při bolestech hlavy pomáhá sport, kdy může naopak stav zhoršit, či dokonce způsobit úraz a jak vzniká zatuhnutí, které bolest hlavy ovlivňuje? Na tyto otázky odpovídají neurochirurg, fyzioterapeut a odborník na biomechaniku lidského těla.

Robert pracuje v kanceláři, a i když poměrně pravidelně sportuje, začaly ho trápit bolesti hlavy. „Bodavá bolest se objevovala v levé zadní části hlavy, rychle přišla i odešla,“ říká.

Byla tak nepříjemná, že se jí snažil zbavit ve spolupráci s lékaři. „Magnetická rezonance, ultrazvukové vyšetření cév ani další odborná vyšetření však neodhalily žádný problém.“

Bolest nepřestávala, ale přišla první vlna pandemie koronaviru. Robert ještě více než předtím pracoval z domova a nemohl hrát fotbal a squash jako dosud.

„Karanténu jsem využil k tomu, že jsem denně cvičil. Nejen proto, abych nepřibral, ale měl jsem pocit, že příčinou bolestí hlavy může být sedavé zaměstnání,“ vysvětluje.

I když předtím sportoval, nevěnoval se kompenzačním cvičením ani systematickému posilování. „Začal jsem stabilizovat zejména hluboký stabilizační systém (core), horní část těla a záda, hlavně pomocí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

V tomto okamžiku nejčtenější