Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Připravte si kartičku pojištěnce a trpělivost, opište šestimístný PIN, pak vám přijde jiný. Co čeká seniory při rezervaci očkování

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V pátek v osm hodin ráno se spustí rezervační systém očkování proti covidu pro seniory nad 80 let. Podle odborníků na péči o seniory je chystaný systém se dvěma šesticifernými kódy tak složitý, že ho staří lidé bez pomoci nemají šanci zvládnout. Deník N připravil praktický návod, na co konkrétně se mají tito lidé a jejich blízcí připravit.

Kdo se může do systému od pátku přihlásit?

Přednostní termín rezervace je určený pro zájemce, kterým bylo v den přihlášení nejméně osmdesát let. Takových lidí u nás žije přes 400 tisíc. Hlásit se mohou i cizinci žijící v Česku, pokud si platí naše zdravotní pojištění a mají české číslo pojištěnce. Od 1. února se pak stejným systémem budou moci hlásit i všichni ostatní zájemci o vakcínu.

Musí být člověk při registraci fyzicky přítomen?

Dotyčný senior se přihlašování účastnit nemusí. Registraci za něj může udělat příbuzný, známý, pečovatelé a podobně. „Je potřeba znát telefonní číslo dotyčného, číslo pojištěnce napsané na kartičce pojišťovny, adresu bydliště a dále uvést místo preferovaného očkovacího centra,“ potvrzuje vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Kde je lepší se registrovat? Přes web, nebo na infolince?

Lidé budou mít dvě možnosti rezervace. Přímo na portálu Centrálního rezervačního systému – crs.uzis.cz, kde je zatím centrální systém rezervací termínů pro antigenní testování. Další možností je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější