Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„A děláme to dobře.“ Babiš a Blatný zvolili riskantní strategii, stále častěji mluví v rozporu s realitou

Ministr zdravotnictví Jan Blatný a premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr zdravotnictví Jan Blatný a premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Česko mělo na začátku epidemie covidu obyvatele ochotné přijmout tvrdá omezení a robustní systém veřejného zdravotnictví. Na začátku roku, v němž se bude volit do Sněmovny, je patrné, že vládní politici nemají reálný úspěch, jímž by se mohli chlubit. Zvolili tak riskantní strategii.

„To, co teď bude ovlivňovat rychlost očkování, jsou dodávky vakcín,“ prohlásil před několika dny na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Později oznámil, že vakcínu dosud dostalo 40 tisíc lidí. Dojem, že na vině je údajně pomalá EU, posiluje svými vyjádřeními i premiér Babiš.

Poněkud paradoxně se předseda vlády zároveň prostou početní úlohou usvědčil z klamu.

Počítejte s námi: „My jsme doposud dostali sto jedna plat, každé to plato má 975 vakcín při pěti z jedné lahvičky,“ řekl ve svém pravidelném nedělním propagačním videu premiér Andrej Babiš. Česko tak k neděli obdrželo 101 × 975 = 98 475 dávek vakcíny (s ohledem na očkování šesti dávkami z jedné lahvičky od 30. 12. se to spíše bude blížit hodnotě 118 170, tedy oněch 98 475 plus jedna pětina k tomu).

Výsledek při porovnání se čtyřiceti tisíci očkovaných můžeme dvakrát podtrhnout: očkování na dodávkách z EU nevázne, rozhodně ne nyní. Česko zkrátka v té době stihlo spotřebovat třetinu až polovinu dodané vakcíny. (Nebo se ministři rozhodují podle špatných čísel, což je spíš horší než lepší scénář.)

Ostatně – oficiální údaj je, že ke středečním 18.00 (tedy o víc než 72 hodin později, než kdy Česko mělo oněch 101 plat vakcíny) první dávku očkování dostalo 70 680 lidí. Mezitím do Česka proudily další zásilky vakcíny, kromě Pfizer/BioNTech už také od firmy Moderna.

Výroků v ověřitelném rozporu se skutečností vypouštějí vládní politici na začátku roku, v němž se bude volit do Sněmovny, více.

Jen rychlý pohled na politickou mapu, na níž se ty manévry odehrávají: dosavadní hegemonii hnutí ANO (které v průzkumech stagnuje kolem 25 %) vyzývají hned dva opoziční bloky, oba mají kolem 20 % preferencí, zatímco političtí spojenci Andreje Babiše z ČSSD a KSČM nemají zdaleka jisté, zda v příští Sněmovně budou.

A tak vláda sáhla k riskantnímu manévru: Zatímco premiér má

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější