Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brusel zkoumá podporu pro sedm zemědělských podniků. Tvářily se jako malé, ale patří pod Agrofert a další

Ilustrační foto: Pxfuel
Ilustrační foto: Pxfuel

Evropská komise oznámila, že zahájila vyšetřování toho, jak se v Česku rozděluje státní podpora v rámci několika zemědělských programů. Ve všech případech jde o podezření, že na českou podporu určenou pro malé podniky dosáhly i ty velké, z nichž některé patří do holdingu Agrofert. Ve dvou z programů ale na tuto chybu přišlo i ministerstvo zemědělství a od sedmi podniků už téměř dva roky vymáhá vrácení této podpory. Deník N zjistil, o které firmy se jedná.

V lednu 2019 rozhodlo ministerstvo zemědělství o odnětí státní podpory sedmi podnikům, které tuto podporu čerpaly jako malé či střední podniky, ve skutečnosti ale patří pod velké holdingy či společnosti.

Po následném odvolání některých firem toto rozhodnutí potvrdil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ANO) v rámci rozkladové komise a ministerstvo udělenou podporu v celkové hodnotě 24,5 milionů korun vymáhá zpět. Všech sedm firem ale na podzim 2019 podalo proti tomuto rozhodnutí žalobu k Městskému soudu v Praze. Soudní řízení zatím není ukončeno.

Podle zjištění Deníku N se jedná o následujících sedm podniků

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější