Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O bezpečnost nejde. Návratu Dakaru do Afriky brání řevnivost pořadatelů i jistota peněz šejků

Letošní ročník Dakar Rally se jede pouze na území Saúdské Arábie, kde už to posádka kamionu Aleše Lopraise zná z minulého ročníku. Foto: ČTK / ZUMA / Dppi / Julien Delfosse
Letošní ročník Dakar Rally se jede pouze na území Saúdské Arábie, kde už to posádka kamionu Aleše Lopraise zná z minulého ročníku. Foto: ČTK / ZUMA / Dppi / Julien Delfosse

Francouzský motorkář Thierry Sabine založil před více než čtyřiceti lety závod, který je dodnes považován za vůbec nejtěžší na světě. Rallye Paříž–Dakar, dnes Dakar Rally se v Africe jela naposledy v roce 2007, o rok později kvůli obavám z možného přepadení posádek na území Mauritánie neproběhla. Po deseti ročnících v Jižní Americe se letos podruhé jede na Blízkém východě. O tom, proč se legendární závod nejspíš do Afriky jen tak nevrátí, hovoří dlouholetý motoristický novinář Prokop Siwek.

Dakar Rally se jede letos podruhé v řadě v Saúdské Arábii. Předpokládám, že jde hlavně o ekonomické rozhodnutí pořadatelů, že?

Francouzské společnosti Amaury Sport Organization (ASO), která mimo jiné pořádá i Tour de France, jde logicky o peníze. Už přesun z Afriky do Jižní Ameriky byl motivován ekonomicky, protože pořadatelské země jim zaplatily za to, že se u nich bude závodit, čímž si zajistí celosvětovou reklamu. Říká se, že ASO je velmi dobře pojištěná i do budoucna. I vzhledem k tomu, že se závod v roce 2008 musel zrušit opravdu den před startem, když si pořadatelé vyhodnotili, že je bezpečnostní riziko příliš vysoké.

Takhle ale v prvních ročnících závod nefungoval, ne?

Důležitý milník nastal poté, co zakladatel Thierry Sabine během závodu v roce 1986 zemřel. Po něm to převzal jeho otec, který ale později závod prodal. Tehdy nastala nová éra, kdy pořadatelé hledali, jak závod zkomercializovat.

Takže i po afrických zemích chtěli pořadatelé v minulosti poplatek za to, že se závod pojede na jejich území?

Ano, ale hlavně přesunem do Jižní Ameriky získali páky, jak z nich dostat peníze, protože jihoamerické země byly ochotny zaplatit. Jenže to taky netrvalo dlouho, protože státy z dohody začaly couvat. Když pořadatelé během poslední dekády poznali, že už v Jižní Americe není o závod takový zájem, obzvlášť v Argentině, která byla ze začátku velkým lákadlem, už pro ASO přestávalo mít význam, aby se jel na jihoamerickém kontinentu.

Takže se letos vlastně už potřetí v řadě stalo, že se závod jede pouze v jedné zemi. Podruhé v řadě se teď jede v Saúdské Arábii a rok předtím se jelo pouze v Peru.

Nemůže fakt, že závodníci nepřekonají státní hranice, Dakaru do budoucna uškodit?

Letos startuje nejméně posádek od roku 1995, ale je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější