Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zoufalství lidí je hlubší a mnohem rozšířenější než během minulé krize, říká Carter

Covid-19 určitě bude v americké historii bodem zvratu, říká Carter. Foto: Sean Benesh
Covid-19 určitě bude v americké historii bodem zvratu, říká Carter. Foto: Sean Benesh

Jeho knihu o Johnu M. Keynesovi zařadilo několik světových médií na seznam nejlepších titulů loňska. S americkým novinářem Zacharym D. Carterem jsme mluvili o keynesiánské inspiraci pro dnešek, možných scénářích budoucnosti a o tom, proč je Obamův memoár smutné čtení.

Tesně po volbách jste napsal, že je v pořádku vydechnout a po Bidenově vítězství cítit úlevu. Nyní se pomalu formuje Bidenova administrativa. Jaké pocity máte teď?

Úleva stále trvá, ale ekonomická data, která nyní máme, jsou prostě strašlivá. Takové zoufalství jsme ve Spojených státech neviděli dokonce ani během nejhorší fáze finanční krize přes deseti lety.

Desítky milionů lidí hladoví. Další nemají práci. Nejde o takové počty jako v květnu, ale je to dost a čísla se vyvíjí špatným směrem. A pandemie je nejhorší od svého začátku.

Je tedy dobře, že Trump už nebude u moci, protože vše jen zhoršoval. A demokraté si podle mě čím dál více uvědomují, že je čeká neuvěřitelné množství politické práce.

Biden před volbami slíbil, že bude „jako FDR“, tedy že za pomoci ambiciózní politiky vyvede USA z nejhoršího, jako to udělal Franklin Delano Roosevelt během Velké hospodářské krize. Jeho kampaň ale byla do velké míry o návratu k normálu.

Nikdo nechce, aby tu dál byla pandemie. Jenže takový „návrat k normálu“ je pro mnoho lidí málo. Kdyby měli normální život v roce 2015, nezvolili by pak Donalda Trumpa. Nestačí vrátit se pouze do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější