Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Novinář Müller propátral weby přítomnosti a napsal průvodce budoucností

Jan Müller je zkušený novinář, který prošel řadou českých periodik, v současnosti je šéfem platformy Flowee.cz a rozvíjí záslužné projekty Ditevsiti.cz a Denoffline.cz. Jeho první kniha, již nedávno vydal, nese název Průvodce budoucností aneb Jak si užít globální krizi, přežít pubertu umělé inteligence, počítat s vypnutým bankomatem, přeplout oceán socnetu, nebát se disrupce v rodině a oslavit návrat magie.

Její podtitul celkem věrně vystihuje, oč v ní jde. Müller do ní snesl velké množství témat, která zpracoval způsobem čtivým, ale zejména pro toho, kdo se pohybuje na webových stránkách českého i anglického tisku, trochu povrchním. To je totiž právě zdroj, z něhož ve velké míře čerpá i samotný autor, kterému tak místy uniká, že kupříkladu kniha, na niž odkazuje v anglickém překladu, je dostupná i česky a její originál je německý, jako v případě Petera Wohllebena a jeho publikace Tajný život stromů. Co cítí, jak komunikují – Objevování fascinujícího světa. Zajímat by tento titul mohl i všechny, kteří potřebují či chtějí vědět, které země Müller osobně navštívil, s kým se během svého života stihl vidět, s kým vedl rozhovor a jak vypadá netradiční rodinný model, který provozují se svojí manželkou.

Celkově autor varuje před nebezpečím příliš jednosměrného rozvoje lidské civilizace. Vyzývá tedy k tomu, abychom snižovali závislost na „globálním systému“ posilováním našeho lokálního zakotvení v rodině a rozvíjením místní produkce, mozaiky tradic a skromnosti. Ze stejného důvodu radí zachovávat pravidelný „digitální detox“, aby si z nás nadnárodní korporace neudělaly cvičené psy, abychom „zůstali kočkami, které jsou v online světě jako doma, ale kdykoli se jim zachce, utečou z něj do offline přírody“.

Hrozba – nebo výzva?

Potenciální hrozby se snaží interpretovat jako výzvy, které se dají pozitivně zhodnotit: marketing v jeho pojetí může paradoxně podporovat zdravý rozum, virtuální realita vyjasňovat pohled na realitu, fake news podněcovat k hledání pravdy. Velký důraz autor klade na rovnoměrný rozvoj lidské bytosti, jemuž může napomáhat i kombinace inspirací z Východu a ze Západu.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější