Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Medik měl za práci v nemocnici slíbeno 88 korun na hodinu. Na peníze čeká marně

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Student pátého ročníku Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Martin Polívka patří mezi mediky, které policie v Karlovarském kraji na konci října „nahnala“ do nemocnic, aby pomohli při pandemii. Ani po necelém čtvrt roce však neobdržel za své směny peníze a neví, kolik přesně má dostat. Krajský úřad případ neobjasnil.

Na jaře se student z Kraslic dobrovolně přihlásil s tím, že chce pomoci. V sokolovské nemocnici pracoval téměř na plný úvazek – měl vždy tři směny za sebou a pak tři dny volna. Pomáhal tímto způsobem celé jaro, protože jeho škola zrušila výuku.

Odměna, kterou od nemocnice dostával, mu pokryla jen náklady na dojíždění do práce. To ale Polívkovi nevadilo. „Bylo naprosto běžné, že ve většině nemocnic bylo málo peněz, protože nepočítaly s takovým náporem,“ řekl student Deníku N.

Na podzim se chtěl spíše soustředit na školu. Musel totiž absolvovat čtrnáctidenní bloky zakončené zkouškou. „Večer 27. října se začalo na dobrovolnických fórech šířit, že po Karlovarském kraji jezdí policie a předává povinnost pracovního nasazení. Zavolal jsem tedy domů, kdyby náhodou přijeli k nám, aby rodiče

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější